5 tips för ett aktivt sportlov i Stockholm

5 tips för ett aktivt sportlov i Stockholm
21 februari, 2022 max
sportlov-barn

Nu är det äntligen dags för sportlov! Och på sportlovet är det roligt att just sporta! Det finns en hel del aktiviteter för barn att göra i Stockholm under lovet – exempelvis skridskor, skidor eller prova på klättring. Här kommer 5 tips på vart man kan hitta de bästa ställena för vinteraktiviteter för barn.

Forskning visar att barn behöver hålla sig aktiva för en bra hälsa, och senare studier visar även att barn och ungdomar rör sig för lite. För lite fysisk aktivitet leder till sämre fysisk och psykisk hälsa på både lång och kort sikt. Därför är det extra bra med sportlov för att då man kan ta tillfället i akt och gå ut och röra på sig. För de som inte åker på skidresa, finns det många ställen i Stockholm där man kan utöva vintersporter. Glöm inte att varva aktiviteterna med vila och återhämtning. Vill ni ta ett fikabesök kan ni kolla i café och restaurangguiden. Vinteraktiviteter är dessutom extra roligt att göra tillsammans, speciellt med sin barnvakt. Hey Kiddo har alltid duktiga nannies som gärna leker i snön under sportlovet. Här kan du läsa mer om våra trygga barnvakter.

5 tips på sportlovsaktiviteter för barn

1. Åka skidor i Stockholms fina skidbackar

Stockholm har ett flertal skidanläggningar som är öppna för alla åldrar. Prova på Ekebyhovsbacken som har bland annat barnlift och Snow Park. Eller kanske Flottsbro friluftsområde som även erbjuder vandringsleder och lekplatser utöver skidbackar. Varför inte Lida skidbacke, perfekt för nybörjare, som också erbjuder skiduthyrning och skidskola? Förutom dessa backar finns även Väsjöbacken, Hammarbybacken, Saltsjöbadens skidbacke och Ekholmsnäsbacken.

2. Åka skridskor i stan

En annan vinteraktivitet som barn oftast tycker om är skridskor. Stockholm har ju såklart ett flertal skridskoanläggningar men dessa tre brukar vara barnens favoriter. Den första är Scandinavian Ice Adventure som är ett riktigt roligt skidäventyr med musik, dans, skridskokarusell och mycket mer. Den andra är en klassiker, nämligen Kungsträdgårdens isbana. Här kan man åka skridskor i en vacker atmosfär, och dessutom erbjuder dem skridsko- och hjälmuthyrning så att man inte behöver släpa med sig all utrustning hemifrån. Sedan finns även Zinkendamms IP som har både ishall och utomhusplan.

3. Åka pulka i Stockholms bästa pulkabacke

Vilken är Stockholms bästa pulkabacke? Det är svårt att säga, det finns ju så många! Om man bor på Södermalm/Östermalm eller i närheten kan man åka pulka i Vita Bergsparken, Stora Blecktornsparken eller Skånegläntan. Är man i Vasastan bör man såklart besöka Vasaparken, men det finns även en riktigt fartfylld pulkabacke vid Observatorielunden. Kungsholmens officiella pulkabacke ligger i Kronobergsparken, med madrasserade träd och stolpar för barnens säkerhet.

4. Bygg en koja

Att bygga koja är i och för sig inte en sport, men det är ganska fysiskt krävande och en utmärkt aktivitet att göra med barn. Om det inte finns kramsnö (som man kan bygga igloo-koja med) kan man samla på sig grenar och pinnar i skogen och bygga kojan vid ett stort träd. Ta med rep för att knyta ihop eller fast grenarna för att få till en riktigt bra koja.

5. Prova på klättring

Detta är inte heller exklusivt en vinteraktivitet eller sport, men en rolig och uppskattad aktivitet som verkligen tränar hela kroppen. Stockholm har ett flertal klättergym att välja mellan. Exempelvis finns Klättercentret som också erbjuder introduktionskurs där man kan prova på klättring på väggar så höga som 16 meter!

När är det sportlov 2022?

Sportlovet sker vid olika veckor under februari och mars beroende på var du bor i Sverige. Men varför får barn egentligen sportlov och när infördes det? Jo, sportlovet uppkom på 1940-talet och kallades på den tiden för bränslelov. Efter kriget var det ransonering i Sverige på bränsle, och det var därför väldigt dyrt att värma upp skolorna. Under en veckas tid höll därför skolorna stängt för att spara in på värmekostnader, exempelvis stenkol och koks. Sedan dess har lovet förknippats med roliga aktiviteter, så som skidåkning eller skridskor och gör det än idag. Det är en av de populäraste veckorna för vintersemester med hela familjen!

Sportlovsveckor 2022:

  • Vecka 7: Göteborg
  • Vecka 8: Uppsala län
  • Vecka 9: Stockholms län
  • Vecka 10: Västerbotten
  • Vecka 11: Jokkmokk

 

Vill du hitta aktiviteter i andra städer är detta inte något problem. Varför inte läsa på om allt om Uppsala.