Utflykt i Stockholm med barn

Utflykt i Stockholm med barn
4 juli, 2023 Olivia Karsten
utflykt-barn-stockholm

Har ni planerat att utforska Stockholm med barn eller är du en barnvakt som vill hitta skoj?

Här listar vi spännande och roliga platser att planera utflykter med barn i alla åldrar.

Stora lekplatser

Stockholm har många stora och eftertraktade lekplatser där ni kan ha både picknick och låta barnet leka fritt i parkerna. Tips på riktigt bra lekplatser i stockholm är: 

  • Bryggartäppan.
  • Rålambshovsparkens parklek som även har plaskdamm.
  • Anders Franzéns park.
  • Parkleken, Stora Blecktornsparken.
  • Årstabergsparken.
  • Mulle mecks lekpark

Junibacken

Junibacken är belägen på Djurgården och visar miljöerna ur Astrid Lindgrens sagor då det bland annat finns hela Villa Villekulla på Junibacken. Det finns även ett sagotåg där barnen får uppleva de mest intressanta innehållen från Astrid Lindgrens böcker. Förutom Villa Villekulla och sagotåget kan man även se bröderna Lejonhjärta återförenas i Nangijala och uppleva när Madicken hoppar från taket med sitt paraply. Junibacken är med andra ord en plats för att uppleva sagolika upplevelser. 

Aspuddsparken

Denna park är en av Stockholms största och om ni och ert barn älskar djur är det här definitivt en plats att besöka! För här hittar ni massor av djur och även ponnyridning. 

Skansen

Skansen är ett exempel på en idealisk plats för familjer med barn att besöka. Förutom att de har ett stort utbud av djur, kan man även mata djur som katter, klappa getter, titta på säl matningen och även uppleva sång och musikuppträdanden. Det finns även en lekpark vid namn ̈Ekorrparken ̈ där barnen kan leka. Det finns även en mini tivoli, ponnyridning och Skansen akvariet, att besöka i Skansen, men det kostar däremot extra och har en annan entre. Skansen erbjuder även en vacker miljö att promenera i och har även caféer och restauranger att besöka. 

Är ni intresserade av att besöka djurparker så tipsar vi om att läsa den här topplistan över de bästa djurparkerna i Sverige. Utöver Skansen så finns det flera fina djurparker runtom och utanför Stockholm.

 

Trädgårdar och natur

Stockholm har även ett fint utbud av trädgårdar och naturreservat:

Bergianska Trädgården

Är ni intresserade utav att upptäcka fina trädgårdar i Stockholm då bör ni besöka Bergianska trädgården som är en botanisk trädgård belägen i Frescati på Norra Djurgården. De har även ett väldigt fint café i orangeriet värt att besöka om ni eller barnen blir fikasugna!

Hellasgården

Friluftsgården Hellasgården kan ni göra allt från att cykla, paddla, basta, bada och till och med spela bangolf. Ni kan även hyra en stuga och utforska gården ännu mer och börja dagen med frukost i Sjöcaféet alldeles nära stugorna. 

Tjäderstigen

Tjäderstigen är ett äventyrsstig, söder om Stockholm, i Tyresta nationalpark. Det är en permanent tipsrunda som barnen aldrig blir trötta på! Stigen är 1,3km lång med klätternät, balansstång, små hängbroar, caféer och annat spännande längs med stigen. Innan ni påbörjar tipsrundan finns det pennor och hälften till låns där barnen kan fylla sina svar. Frågorna är relaterade till omgivningen och det finns tre svarsalternativ att välja mellan. Efter att ha fyllt i alla svar kommer man till slut få fram ett kodord som bildas av alla rätta svar. Barnen får även ett diplom att ta hem om ni lämnar in kodordet på Naturum i Tyresta nationalpark. Bra att veta är att barnvagn kan dessvärre inte fungera på vissa delar av stigen, därför är det bra att ta med exempelvis en sele. 

 

4H-gårdar

Hågelbyarken 

Hågelbyparken är en folkpark för alla och har många aktiviteter för både små och stora. De har bland annat en 4H-gård där det finns hästar, getter, får, katter, kaniner, höns, och minigrisar. Parken har även en upptäckt stig vid namn ¨Ekorrstigen¨ där barn kan springa, balansera, och lösa olika kluringar i naturen. Förutom det har de en lekpark, café, fågelholkar, barnteater, trafiklek, och mycket annat! 

Björklunds Hage

Det här är ett annat exempel på en plats för er som älskar djur, då det är en 4H-gård beläget i Bromma som har många djur som getter, grisar, kaniner, höns, och bin. 

Stora Skuggans 4H – gård

Om ni inte har fått nog med 4H gårdar kan ni även besöka Stora Skuggan som är en 4H-gård som ligger mitt på Norra Djurgården. Förutom djur kan ni även gå på djurkurser för små barn och ponnyridning. 

 

Museum 

Stockholm har många intressanta och roliga museer värt att gå med barn och här kommer några av stockholms mest besökta museum:

Tekniska museet

Tekniska museet är ett museum som fascinerar både barn och vuxna med sitt varierande sortiment. Tekniskas källare har underhållning som mest uppskattas av bebisar i krypåldern och förskolebarn. De har även rum för Play beyond play, vilket är en utställning av datorspel, och är en underhållning uppskattad av personer i alla åldrar. Sedan har museet flera andra interaktiva utställningar där barnen kan ta del av och själva prova.

Naturhistoriska Riksmuseet

Naturhistoriska har fri entré till alla sina fasta utställningar och erbjuder en mycket bra variation. De har många interaktiva inslag där barn får röra och upptäcka och det finns även en skaparverkstad som däremot inte är gratis. Förutom det finns det dinosaurieskelett, uppstoppade djur och filmvisning på Cosmonova. Cosmonova är en enorm stor biograf och planetarium i museet som erbjuder storslagna upplevelser med filmer som visas på en gigantisk kupolformad skärm. Här kan man se allt från rymdfilmer till naturfilmer och planetarium föreställningar. Biljetterna till Cosmonova köper man separat, men det är en spännande upplevelse som man inte vill missa och är värd varje slant!

 

Med hjälp av denna guide hoppas vi att ni kan planera utflykter med era barn och skapa nya roliga minnen tillsammans. Ett annat tips är också att kika in hos Freedomtravel som har fler tips på saker att göra i Stockholm.

Om ni planerar att ta med ett stort sällskap för att upptäcka Stockholm så kan ni spara in tid och pengar genom att boka er transport via Bokabuss.nu!

Med Bokabuss.nu kan du snabbt hyra en prisvärd buss inom er budget. Du skapar enkelt en offertförfrågan via hemsidan som skickas vidare till alla anslutna bussbolag runt om i Sverige som i sin tur kommer tävla om er förfrågan helt kostnadsfritt.

Skicka offertförfrågan HÄR