Äta bör man – barnvänlig mat

Äta bör man – barnvänlig mat
9 september, 2021 max
barnvänlig mat barnvakt

Alla vet vi att mat är nödvändigt för överlevnad, men för många är matlagning en krånglig och tidskrävande process som en helst skulle vilja slippa. Men det behöver det inte vara! Att lära sig laga god, barnvänlig mat som går snabbt att laga är något alla bör få göra, och bättre sent än aldrig! Johan Heibert, kock på Söders Gourmet, har massvis med bra tips och tankar kring hur en kan hitta matglädje och hjälpa barnen finna det med.    

Johan Heibert berättar att matresan började redan som liten och att hemlagat var det som stod på menyn.  

– Det har alltid varit hemlagat i min familj från att jag var liten. Vilket ledde till att redan vid fyra års åldern ville jag bli kock. Den idén gick aldrig riktigt ur mig så när det var dags att välja gymnasieutbildning så blev det kock och jag flyttade till Åre. Det tog 10-15 år runt om i Sverige innan jag tillslut landade i Stockholm igen, säger han.  

 

Men för Johan Heibert handlade inte maten bara om smakerna, estetiken var lika viktig och att äta med ögonen.   

– Jag har väl alltid varit mer inriktad på konst och hantverk så estetisk skapad mat i ett hantverksyrke passade mig, förklarar Johan.  

Och inspiration finns det gott om; från matbilder och konstverk till träden i skogen finner Johan Heibert inspiration till sin matlagning från alla håll och kanter. Färgerna och konturerna fungerar som grundbultar för måltiden och smakerna kommer han själv med.  

Han berättar att när det kommer till barnens relation till mat så ska det få vara med under matlagningsprocessen.  

– Låt barnen vara med under tillagningen av maten. Prata om ingredienserna och vart de kommer ifrån. Skapa ett intresse och ett samtal runt vad som kommer ätas så brukar det bli lättare. Och säg aldrig: Lek inte med maten, säger Johan.

 

Tips på rätter från Johan Heibert, kock på Söders Gourmet:  

– Laga vad som helst och tillsätt bara spiskummin till rätten och kalla det taco… 

Skojade bara… Riktiga tipset är 70-talsrätten: skurna grönsaker med dipp – riktigt barnvänlig mat! Där kan barnen vara med se alla grönsaker, hjälpa till och skära upp, lägga upp och äta, avslutar Johan.