
Sak du baka med barn? Bakning är en rolig och engagerande aktivitet för barn i alla åldrar. Givetvis behöver du lägga upp det lite olika beroende på hur gammalt barnet är, men vår erfarenhet är att de flesta barn tycker att det är roligt att vara med, även om det bara gäller att röra i en skål eller att mäta upp mjöl. Testa dig fram och hitta ett bra samarbete. Det bästa av allt – sedan får ni en mysig fikastund ihop!
Baka med barn – Här kommer våra bästa tips:
- Säkerheten först. Ugnen blir varm, kniven är vass osv. Var väldigt tydligt med vad som är upptill dig som vuxen att hantera och vad som är lämpligt att hjälpa till med.
- Använd förkläde eller byt om till oömma kläder
- Förbered – du som vuxen kan ta stegen att ta fram det som är högt upp redan innan ni startar igång. Bakar du med mindre barn som gärna är delaktiga kan det även vara bra att förbereda vissa delmoment för att göra bakningen så enkel och lustfylld som möjligt. Glöm inte att dubbelkolla ingredienserna också för att undvika besvikelse eller stressig handling.
- Var tydlig och strukturerad – håll i direktiven och se till att ha koll på de olika stegen. Detta är extra viktigt om det är flera barn involverade för att undvika konflikt
- Var uppmuntrande och beröm barnet och var beredd vid svårare moment för att undvika missöden.
- Lek att ni bakar i ett bakprogram! Ett lektips som alltid fungerar, förklara delmomenten och spela med barnen, vi lovar att det kommer bli uppskattat!
Lycka till med baket och glöm inte att njuta av resultatet!
Chokladbollar utan vitt socker
Tillagningstid: ca 45 minuter
Gör mer energirika chokladbollar som sötas med vitamin- och mineralrika dadlar. Kalla det inte för daddelbollar, utan enbart chokladbollar så undviks rynkade näsor hos barnen.
Baktillbehör:
En bunke
En mixerstav eller hushållsmaskin
Måttsats
Slev att röra med
Tallrik
Ingredienser:
15-20 dadlar (ett tips är att köpa kärnfria!)
5 dl havregryn
1 1/5 dl kokosolja eller smör
4-5 msk kallt kaffe (ev vatten)
3 msk kakao
Lite salt
Kokos att rulla bollarna i
Mixa dadlar och havegryn till en kladdig massa. Häll sedan i kakao, kokosolja och kaffe eller vatten. Häll lite i taget och fortsätt att mixa ihop.
Forma bollar och rulla dem i kokos som strös ut över tallriken. Låt bollarna stå en stund i kylen en stund innan servering. Tips! Testa annars att ha dem i frysen för en fräschare touch.
Bananpannkakor
Tillagningstid: ca 15 min
Baktillbehör:
En bunke
Gaffel
Stekpanna+stekspade
Denna trend är enkel, god och dessutom näringsrik. Perfekt som mellanmål och fixa i ordning ihop med barnen.
1 mogen banan
2 ägg
Lite salt
2 msk smör
Gör så här:
Skala banen och mosa den med en gaffel i bunken. Knäck äggen i bunken, tillsätt lite salt och rör ihop till en jämn smet. Värm en stekpanna och tillsätt smöret, stek i plättar eller pannkaksstorlek, fyll på med smör vid behov.
Ät med sylt eller lite sirap. Tips! Testa att smaksätta pannkakorna med kanel eller kardemumma.
För barn som inte gillar banan?
Byt ut bananen mot 1 dl keso och 1 dl havregryn!
Enkla scones – en favorit bland barnen
Tillagningstid: ca 30 min
Scones är uppskattat hos barn och dessutom är de otroligt enkla att baka och går att variera på alla möjliga sätt.
Baktillbehör:
En bunke
En slev att röra med
Plåt med bakplåtspapper
En degskrapa eller matkniv
Gaffel
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
2 dl mjölk eller havremjölk
50g smör eller mjölkfritt margarin
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda de torra ingredienserna i bunken. Finfördela sedan matfettet i mjölblandningen och se till så att det inte är några klumpar. Tillsätt mjölken och rör ihop till en deg.
Dela degen i två och platta ut till två kakor, använd mer mjöl om det blir kladdigt. Dela sconesen i en klassisk korsform så att det blir fyra bitar. Doppa gaffeln i mjöl och nagga degen.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Tips, testa att variera mjölet och bytt mot exempelvis dinkel- eller fullkornsmjöl. Tillsätt frön eller torkad frukt eller varför inte blåbär för att göra sconesen mer smakrika. Det går även bra att toppa sconesen med frön! Om du vill göra annan form på sconesen så testa att göra minifrallor eller kavla ut degen och använd ett glas som mått och gör snygga rundlar. Har du ingen mjölk eller havremjölk hemma? Använd filmjölk eller yoghurt, det gör sconesen krämiga och goda.
“Baka med barn” skriven av barnvakt Felicia, Hey Kiddo Nanny
Läs mer om nyttiga mellanmål för barn