Enkel vetenskap hemma 

Enkel vetenskap hemma 
16 augusti, 2021 max
Vetenskap hemma 

Kan man lära barnen vetenskap hemma? Svar ja, för den som vill kittla nyfikenheten i höst finns massvis med roliga hemmaexperiment att göra tillsammans med er barnvakt. En som älskar att experimentera och lära sig själv är Alma von Hogerlinden, student på Stockholms Universitet. Nu plugga hon kemi och hoppas få jobba inom det fältet sen, men allt började i köket med lite socker och vatten.  

 –Jag var så intresserad av vetenskap som liten, särskilt kemi. Jag minns att det var så otroligt spännande att få lägga upp små experiment och se vad som hände, det blev som små projekt. Nu pluggar jag kemi på universitetet, så mitt intresse började nog tack vare mitt hemma experimenterande.   

Alma förklarar att hon numera inte har lika mycket tid för att göra experiment hemma, men på lediga dagar drar hon till med ett och annat kul projekt.  

– Det bästa med så kallad köksvetenskap, är att det nästan alltid finns att göra saker, för att det mesta hittar en sakerna i sitt eget kök. Ändå kan en lära sig så otroligt mycket om kemi och hur saker och ting fungerar bara genom enkla hemmaexperiment.  

Alma berättar att hon som liten ofta fick lära sig experiment genom sina föräldrar, men nu för tiden kollar hon bara upp tips och tricks online när hon väl vill göra något.  

– Nu finns ju allt på Youtube och förklaringarna kan en googla fram, det är ju helt underbart faktiskt.  
 

Vetenskap hemma – Almas favoritexperiment :  

Sockerkristaller 

Du behöver :  

– ett glas vatten  

– 2-3 glas strösocker (sackaros) 

– En glasburk eller bägare 

– klädnypa 

– grillpinne 

– kastrull 

– något att röra om med ( sked) 

– karamellfärg 

– Ett glas 

Hur du gör:  

Ta fram glasburk, en grillpinne och en klädnypa. Doppa grillpinnen i lite vatten och sedan socker, så att ett tunt lager av socker fäster sig på pinnen, låt torka. Koka upp vatten i kastrullen med hjälp av barnvakten eller annan vuxen. Häll försiktig i lite socker i taget, tills allt socker är upplöst i vattnet, låt sedan lösningen svalna. Häll nu i karamellfärg ( frivilligt) i kastrullen så att kristallen får fin färg. Häll över lösningen till glasburken där kristallerna ska få växa. Sätt sedan fast grillpinnen med hjälp av en klädnypa i mitten av glasburken så att den hänger lodrätt i glasburken utan att den nuddar botten. Förvara blandningen på en sval och torr plats. Medan lösningen svalnar ytterligare kommer kristaller börja växa på pinnen. Det kan ta upp till någon vecka att se resultat. Håll koll på lösningen dagligen så att kristallerna på pinnen inte kommer i kontakt med kristallerna på väggarna av glasburken, om det gör det, arrangera om pinnen lite.  När kristallen är färdig, använd en kniv för att försiktigt spräcka översta skiktet av kristaller i glasburken, dra sedan upp pinnen och låt den hänga i ett nytt glas på samma sätt, men denna gång bara för att torka. Resultatet? En superfin och smarrig socker kristall!  

Hur fungerar det?  

Sockerkristaller formas som ett resultat av det som kallas för en övermättad lösning. Det innebär att det finns mer socker i vattnet än vad som vanligtvis skulle kunna upplösas, men när vi värmer upp och blandar lösningen så löses sockret upp. På grund av att det är så mycket socker jämfört med vatten finns det stor chans för sockermolekylerna att stöta in i varandra, och när de gör det blir det kristaller! Med pinnen finns det en koncentrerad plats för kristallen att bildas, och därför formas det en vacker kristall på en grillpinne från köket.  

Magisk mjölk  

Du behöver:  

– Mjölk 

– Olika karamellfärger 

– Diskmedel 

– djup tallrik  

– tandpetare  

Hur du gör:  

Häll mjölk i den djupa tallriken så att tallrikens botten täcks. Häll sedan in droppar av karamellfärger i mjölken nära mitten, enklast är att skapa en ring av olika droppar. Ta sedan diskmedlet och häll en droppe i mitten av ringen och på en gång kommer färgerna att börja röra sig. Använd sedan tandpetaren för att skapa häftiga effekter! 

Hur fungerar det? 

Såpa eller diskmedel är uppgjort av två delar, en sida älskar vatten och den andra sidan älskar olja och fett. När diskmedlet hälls i mjölken så jobbar alla såpa molekylerna för att hitta fett molekyler i mjölken att sättas ihop med. Det vi ser när färgen rör sig i mjölken är egentligen såpans molekyler som letar efter sina fett molekyls kompisar.  

 

/ Nanny Rakel 

Vill du läsa mer artiklar som ””Vetenskap hemma” – Läs fler artiklar här nanny-bloggen