5 enkla idéer för matsäck till utflykten

5 enkla idéer för matsäck till utflykten
12 september, 2022 Olivia Karsten
enkla-idéer- för-matsäck

Nu har skola och förskola dragit igång igen inför höstterminen. Här kommer enkla idéer för matsäck.

Äntligen är det dags att börja planera allt roligt som ska göras inför skolstarten! Det är ganska vanligt att skolan planerar utflykter med klassen, det kan handla till exempel om idrottsdagar, utflykter till museum eller ute i naturen. Oftast behöver barnen ha matsäck med sig och det kan vara svårt att hitta enkla idéer för matsäck som är nyttig, god och praktisk. Kom ihåg att det alltid oavsett typ av mat, från grekisk mat till kinesisk mat, går att hitta enkla varianter. Nedan kommer lite inspiration till vad man kan packa ner till barnen – även till dem mest petiga med maten!

 Att tänka på…

Det finns några saker att tänka på gällande matsäck. Först och främst bör man packa ner mat som är enkel att äta, även utan bestick. Man bör undvika mat som lätt kan spilla och fläcka kläderna, exempelvis soppa i mattermos. Kall mat är att föredra över varm mat, och också mat som inte är känslig för temperaturskillnader. Om barnet föredrar varm mat, kan en mattermos vara en bra idé. Annars funkar matlådor med små fack utmärkt. För enkelhetens skull ska man helst kunna packa ner allt i en låda. Frys in drickan dagen innan så håller den sig kall fram tills måltidstillfället. För en nyttig och komplett matsäck, packa ner både mat och sallad eller grönsaker, och kanske något gott till efterrätt. Här kan du köpa choklad online.

5 tips till matsäck

1. Plättar/Amerikanska pannkakor

Plättar eller amerikanska pannkakor är lite matigare och enklare att äta med händerna, och är därför att föredra över vanliga pannkakor. En nyttig variant är bananplättar. Ett tips är att packa ner pannkakorna med skuren frukt, grönsaksstavar och yoghurt (till exempel drickyoghurt).

2. Matiga mackor eller wraps

Kyckling, skinka, tonfisk, ost eller liknande passar utmärkt till matigare mackor. Använd fullkornsbröd för en nyttigare variant, och tortilla eller tunnbröd till wrapsen. Ett tips är att skära mackan eller wrapsen i mindre bitar och packa ner det med grönsaksstavar, kex/kaka och skuren frukt.

3. Pizzabullar

Enkelt, gott och dessutom en favorit bland barnen. Man kan äta dem med händerna och dem smakar även gott kalla. Kanske lyxa till matsäcken med en nyttig smoothie baserad på yoghurt, frukt och bär?

4. Pastasallad

Superenkel att tillaga och ofta uppskattad bland barnen. Blanda pasta, barnets favoritgrönsaker, kanske kyckling, ost (till exempel mozarellabollar) och så är det klart! Bönpasta, linspasta eller fullkornspasta är att föredra för en nyttigare variant. Pastasallad är enkelt att packa ner i en låda, kladdar inte och klarar temperaturskillnader. Vi rekommenderar även att testa alla goda vegetariska recept som finns, så gott!

5. Ägg

Ägg kan tillagas i många olika former – koka, steka, äggröra, smörgås eller ugnsomelett. Alla former av ägg funkar bra till matsäcken, och kan med fördel packas ner tillsammans med grönsaksstavar, ostkuber, kex/kaka och skuren frukt.

 

När man lägger så stort fokus på maten, kan det vara lätt att glömma drickan. Här får du därför en påminnelse! Vill du planera inför framtida matsäckar kan du till och med se till att köpa dryck online.

Vilken mat brukar ni laga när det är dags för utflykt?

Har ni andra enkla idéer för matsäck till utflykter med klassen eller letar ni mer inspiration? Maila in till info@heykiddo.se eller prata med din nanny!