Middagstips för barn

Middagstips för barn
6 december, 2022 Olivia Karsten

8 middagstips för barn.

Helst ska en middag hos barnfamiljen lagas snabbt och enkelt, men också vara barnvänlig och hälsosam. Barn kan ofta vara kräsna med maten, och barnens favoriträtter är inte alltid dem mest hälsosamma. Samtidigt bör man tänka på att äta tillräckligt med grönsaker, samt att en del familjer vill äta mindre eller inget kött alls. Det är mycket att tänka på när det kommer till middagen – men det måste inte vara så! Nannybloggen kommer med några enkla middagstips, som kan lagas tillsammans i familjen eller med sin barnvakt.

Vad är hälsosam mat för barn?

Att äta hälsosamt är att ha en nyttig och balanserad kost. För barn är det viktigt att få i sig tillräckligt med näringsämnen som bidrar till att stärka immunsystemet samt hjälper till med växten. Livsmedelsverket rekommenderar att man följer en tre-delad tallriksmodell som visar proportionerna för hur mycket grönsaker, fiber och protein som man behöver:

För att äta nyttigt och mer miljösmart kan man till exempel välja fullkorn i stället för ris, grönsaker som är i säsong, och ekologiskt kött och fisk – eller bönor och linser om man föredrar det.

 

8 middagstips för barn:

Mattips-barnHär kommer några tips på enkla och snabba middagar som man kan laga som vardagsmat. Ett tips är att laga en mer nyttig eller vegetarisk version av barnens favoriter. Gärna att barnen också får vara med och laga maten, särskilt dem enklare momenten. Till exempel kan man i förväg komma på med två enkla moment som barnen kan göra på egen hand, och sedan låta barnen välja vilken uppgift dem vill ha, så att dem känner att dem får bestämma och vara med. Om det inte finns någon uppgift som barnen kan utföra så räcker det ibland att dem står på en pall bredvid och kolla på för att känna sig inkluderade, eller att dem hjälper till med dukningen. Här är några middagstips som är lättlagat och uppskattat bland familjer:

 

 

 

1. Korv stroganoff (15 min.)

En klassiker och en favorit. Prova även vegetarisk stroganoff eller att variera med grillkorv exempelvis. Servera med sallad och potatis, ris eller något nyttigare gryn.

 

2. Spagetti med köttfärssås (15–30 min.)

En annan familjefavorit som kan lagas snabbt eller, om man har tid, kan man låta köttfärssåsen puttra lite längre i pannan. Ett tips är att använda vegetarisk färs, eller att ”smyga” in lite grönsaker i såsen. Man kan också servera med fullkornspasta och parmesan som toppning i stället för ketchup.

3. Kyckling i ugn (40 min.)

Tar lite längre tid men är busenkelt! Krydda kycklingen, skär upp potatis, grönsaker och rotfrukter, och lägg in allt i ugnen så är middagen färdig om ca. 45 minuter.

4. Köttbullar med tillbehör (40 min.)

Antingen klassiska, kyckling eller vegetariska; köttbullar är alltid gott och uppskattat bland barnen. Barnen kan vara med och rulla köttbullarna, och dem går att laga både i panna och i ugn. Tips på tillbehör är morötter, potatis, fullkornsmakaroner eller gryn.

5. Ugnsbakad lax (30 min.)

Lax är en jättegod fisk som är enkel att laga i ugn med eller utan sås. Servera med potatis och grönsaker.

 

6. Kycklingnuggets med sås (30 min.)

Hemmagjorda nuggets är mer hälsosamma! Att laga kycklingnuggets är enkelt – skär kycklingfiléer i bitar och panera. Man kan även byta ut kycklingen mot torskfilé. Servera med en kall eller varm dippsås, samt ris eller liknande.

 

7. Pasta carbonara (15 min.)

Carbonara är en snabb och enkel pastarätt som barnen brukar gilla. För att göra den vegetarisk man till exempel byta ut bacon mot halloumi. Supergott!

 

8. Chili con carne eller Chili sin carne (30 min.)

En lättlagad gryta som är lika god med eller utan kött. För barn som inte tycker om grönsaker kan man lätt ”smyga in” lite grönsaker i chilin. Kan serveras med ris, bulgur, eller något annat gryn.

 

Har ni fler middagstips för barn?

Har ni fler mattips att dela? Eller söker mer inspiration på middagstips för barn eller lättlagat för barn? Maila in till info@heykiddo.se eller kontakta din nanny.