Nyttigt fredagsmys för barn

Nyttigt fredagsmys för barn
15 april, 2021 max
nyttigt fredagsmys

Det är dags för freeeeedagmys!

Arbetsveckan, skolveckan och förisveckan är över. Hela familjen ser fram emot en lugn kväll för att slappna av och varva ner efter vardagsstressen. Kanske landar ni i soffan, äter middag allihopa tillsammans eller spelar ett spel ihop. Kanske är er barnvakt på besök för att föräldrarna ska kunna vila upp sig lite extra med en middag på stan. Barnen får vara vakna lite längre och för att hålla humöret uppe dukas det fram lite fredagsmys, nyttigt fredagsmys. Det behöver dock inte innebära godisfrossa, chips och läsk. Nedan följer smarta tips för att inte fastna i det onyttiga-fredagsmys träsket.

 

 • Ät en ordentlig middag! Undvik snabbmat som triggar sötsuget. Njut av att sitta lite längre vid middagsbordet och se till att familjen blir mätt och belåten.
 • Skippa läsken. Blanda roliga drinkar istället av saft, frysta bär och kanske några citronskivor.
 • Alternera chipsen! Fredag behöver inte innebära flottiga chips. Poppa kastrullpopcorn eller testa linschips som är lite mer mättande och i mindre förpackningar.
 • Grönsakstavar, både gott och roligt!
 • Lägg inte fokus på snackset! Visst är det trevligt att äta snacks och ta det lugnt, men njut av det ni hittar på tillsammans och gör inte en stor grej av att ”Ikväll blir det chips och godis”
 • Använd småskålar. Det är mysigt att dela ut varsin ”egen” skål med godsaker och du som vuxen har möjlighet att reglera mängd och undvika konkurrens om skålarna

Hoppas tipsen för nyttigt fredagsmys var till hjälp och njut av ert veckoslut ihop med familjen! Spana också in våra recept på nyttigare snacks och fika.

 

Nyttiga och barnvänliga alternativ på snacks – “the perfect nyttigt fredagsmys”

barnvakt snacks

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snacks är något vi alla kan behöva ibland. Det kanske gör filmstunden lite extra mysig eller så behövs det för att höja energinivån en trött eftermiddag eller under en aktiv dag i lekparken. Alltför ofta innehåller snacksen dock bara snabb energi som ger barn en kort energikick som sedan leder till ännu mer trötthet när den går över. För mycket socker är inte bra för varken humör, hälsa eller tänderna. Att fixa nyttigare snacks kan låta krångligt och tidskrävande, men det kan faktiskt vara riktigt simpelt, lite inspiration följer nedan:

 

 • Frys ner vindruvor! Gott, fräscht och trevligt.
 • Majskakor, smidigt och uppskattat hos stora och små. Passar bra när tiden är begränsad.
 • Klassiska kastrullpopcorn. Skippa de processade micropopen, täck en kastrullbotten med olja, häll på popcorn, sätt på ett lock, sänk värmen och skaka ordentligt till poppandet avtar.
 • Gör minimackor. Dela färdigbredda mackor i minimackor så blir det roligare för barnen. Perfekt för energipåfyllning i lekparken!
 • Grönsaksstavar, gott och går att dippa i t.ex. mättande hummus

 

Det kan alltid vara bra att ha ett snacks med i skötväskan eller ryggsäcken vid utflykt. Se gärna våra recept för lite mer avancerade snacks och fika förslag 😀

 

“Nyttigt fredagsmys” skriven av Felicia, nanny och barnvakt

Här kan du läsa mer om bakning med barn

 

Intresseanmälan – Barnvakt med expertis inom fredagsmys