Att baka med barn – Semlor till fettisdagen

Att baka med barn – Semlor till fettisdagen
21 februari, 2023 Olivia Karsten
semlor-barn

Varför äter vi semlor på fettisdagen?

Fettisdagen är en högtid som har sina rötter i kristen tradition, närmare bestämt den tredje dagen före fastan och brukar infalla 47 dagar före påsk. Datumet är alltså rörligt och i år infaller fettisdagen den 21 februari. Namnet ”fettisdag” kommer från ordet ”fet” och ”tisdag” som syftar på all fet mat som man brukade äta på den dagen. Under historiens gång så har semlan sett olika ut, men dagens semla kommer från 1930-talet och den kännetecknas av vetebullen, mandelmassa och grädde.

Nu i februari börjar vi närma oss fettisdagen, eller semmeldagen som det också heter, och att baka semlor med barn är ett bra tips till en rolig (och mumsig) aktivitet med sin barnvakt. Barn brukar uppskatta bakning och det kan vara en bra idé att uppmuntra dem att hjälpa till under hela processen från att plocka fram ingredienser och baka till att städa undan och diska. Vissa moment kanske barnen kan klara av att utföra på egen hand, som till exempel att blanda smeten, men vid andra moment så kan dem hjälpa till.

Whoopie-semlor är en förenklad version av det traditionella semmelreceptet som är bättre anpassat för att baka med barn. Ett tips för lite roligare semlor är att lägga till karamellfärg i grädden, eller att byta ut mandelmassan mot nutella eller vaniljsås. Man kan även använda strössel och godis för att dekorera semlorna med barnen.

 

Enkelt recept till Whoopie-semlor (ca 20 semlor) 

Ingredienser: 

  • 100 gram smör (rumstemperatur)
  • 1 ägg
  • 0,5 dl mjölk
  • 1,25 dl socker
  • 2,75 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 krm salt

 

Så gör du: 

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Börja med att vispa smör och socker krämigt, och sedan vispa ner ägget.
  • Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kardemumma och salt separat. Rör ner det i smörblandningen.
  • Rör ner mjölken i smeten.
  • Häll smeten i en spritspåse och spritsa ner små klickar på en plåt med bakplåtspapper. Tänk på att lämna tillräckligt med utrymme för kakorna då dem flyter ut under gräddningen.
  • Grädda kakorna i nedre delen av ugnen i 7–8 minuter. Låt dem svalna på plåten i några minuter.
  • Bred på mandelmassa/nutella/vaniljsås på hälften av kakorna och spritsa vispad grädde över. Toppa med en till kaka och sikta lite florsocker på semlan.
  • Dekorera semlan!

 

Letar du efter fler recept på bakverk?

Kolla in nannybloggen eller kontakta din nanny för inspiration.