Barns sömn – 5 tips inför omställning till sommartid

Barns sömn – 5 tips inför omställning till sommartid
28 mars, 2022 max
barns-somn

Den 27 mars ställs klockorna om till sommartid vilket innebär en timme extra dagsljus, men också en timme förlorad sömn. Detta kan vara extra jobbigt för barn att hantera, då det rubbar deras sömnrutiner. Dessutom blir dagarna längre och längre ju närmare sommaren vi kommer, vilket kan vara glatt efter en lång och mörk vinter, men detta innebär också att det blir svårare att bli trött på kvällarna när det är läggdags. Här kommer några tips för dig som förälder eller barnvakt att hjälpa barn hantera omställningen till sommartid bättre.

Barnets sömn är viktigt

Enligt forskning har en bra sömn många fördelar: det gör oss gladare, piggare, friskare och förbättrar vår koncentrationsförmåga. Sömn är också viktigt för att upprätthålla ett bra minne och kognitiv förmåga. För just barn är sömn särskilt viktigt då det påverkar deras utveckling och återhämtning. En god natts sömn hjälper barnets inlärningsförmåga, motorik och koncentrationsförmåga. Sömn är alltså viktigt för att barn ska må bra, vara glada och prestera bra i skolan och i vardagen.

5 tips som hjälper barns sömn vid omställning till sommartid

1. Regelbundna sovtider

Vid omställning till sommartid senareläggs läggdags med en timma, men detta är något som man bör undvika då det kommer att ha negativa effekter långsiktigt. Helst ska man undvika att ändra i barns sömnschema eftersom hjärnan behöver regelbundenhet. Försök att hålla samma sovtider året runt, oavsett om det är helg eller lov. Regelbundenhet leder till att kroppen lär sig när det är läggdags och när det är dags att gå upp, vilket gör båda mycket lättare. Dessutom belönar hjärnan regelbundna sovtider med en bättre sömn. Inte bara sommartid kan påverka barnets sömn – även sommarlov där nya saker händer och familjen är ledig och semester – kan påverka barnets sömn negativt. Därför är det extra viktigt med regelbundna sovtider då barnet mår bättre i längden av fasta rutiner.

2. Mjukstart med sovmorgon

Blir det för jobbigt för barnet att lägga sig en timma tidigare vid omställningen? I stället för att tidigarelägga läggdags kan man senarelägga när man ska gå upp. Då går ni upp en timma senare på måndagen, 45 minuter senare på tisdagen, 30 minuter senare på onsdagen, och så vidare. Efter en vecka vaknar ni en timma tidigare än innan hur smidigt som helst! Efter detta blir barnet tröttare på kvällen och kan mycket enklare lägga sig en timma tidigare.

3. Lugnt och mörkt när det är läggdags

Under sommartid är det antagligen fortfarande ljust ute vid barnets läggdags, vilket gör det svårare att somna. För att hjälpa barnet somna kan man släcka lampor och belysning, dra för gardiner och persienner, och stänga av allt onödigt ljud. Det bästa alternativet är mörkläggningsgardiner då dem stänger ute allt ljus. Mörker och lugn hjälper att ”lura” hjärnan att det är läggdags, vilket på ett naturligt sätt gör barnet tröttare och hjälper det att somna. Prova även sömnmusik och avslappningsövningar som hjälper barnen att varva ner, om det behövs.

4. Inga skärmar minst en timme innan läggdags

Stäng av alla läsplattor, telefoner och TV:n i god tid innan läggdags. Detta eftersom ljuset från skärmarna stör barnets naturliga sömnrytm. I stället för att varva ner barnet har skärmarna motsatt effekt – dem sätter i gång känslorna och adrenalinet. Detta gör att hjärnan förblir vaken och alert. Dessutom kan skärmaktivitet leda till att sovhormonet melatonin inte frigörs lika snabbt vilket gör det svårare för barnet att varva ner och bli trött. Prova i stället att varva ner och koppla av med en bok, andningsövningar eller lugn musik.

5. Ta vara på dagsljuset

Dagsljus är också viktigt för barns sömn. När vi vistas i dagsljus under dagen och har det mörkt under kvällen lär sig kroppen att skilja på dag och natt mycket bättre, vilket hjälper hjärnan att veta när den ska vara alert och när den ska vara trött. Ta därför ut barnen på promenad, för att leka eller för någon annan aktivitet utomhus. Fysisk aktivitet är också viktigt för att barnet ska bli trött och kunna sova på kvällen.

Hitta barnvakt – få första träffen gratis

Kontakta oss