Boktips för barn i alla åldrar

Boktips för barn i alla åldrar
13 december, 2022 Olivia Karsten
Boktips-barn-HeyKiddo

Att läsa är både kul och lärorikt! Med böcker kan man resa till världens ände; böcker kan skapa en helt ny värld som man som läsare får utforska.

För barn är det speciellt viktigt att läsa böcker, både för underhållningens skull och för att lära sig och bli bättre på språket. Nu när vintern är i full gång, och det är kyligt och mörkt ute, är bokläsning en perfekt aktivitet efter skolan eller på lovet. Därför har vi på Hey Kiddo tagit fram boktips för barn i alla åldrar. För mindre barn är det kanske lättare att läsa böcker tillsammans med barnvakt eller familj, till exempel genom högläsning, och äldre barn kanske föredrar att läsa själva. Oavsett hur man väljer att läsa – man kan exempelvis även lyssna på ljudböcker – så är det en lika magisk upplevelse varje gång. Bokläsning är också en bra inomhusaktivitet för barn under jullovet, och apropå jul, barnböcker är ett bra tips till julklapp!

Att ge en riktigt bra bok i present kan vara ett effektivt sätt att uppmuntra barn att börja läsa mer. Det finns massor av fängslande, äventyrsfulla och roliga barnböcker att välja ifrån. Det kan vara svårt att hitta en bok som barnet verkligen gillar, och det finns många olika genrer och barnböcker som vänder sig till barn i olika åldrar. En bra idé kan vara att köpa böcker online. Den här listan med 16 boktips för barn i alla åldrar nämner endast ett fåtal av alla barnböcker som finns, men det kan vara till hjälp när man letar efter något intressant att läsa.

Boktips för barn i alla åldrar

För barn 0–3 år

För dem allra minsta barnen passar interaktiva böcker där dem kan engagera sig under läsningens gång. Det kan till exempel vara lekböcker, eller böcker som går ut på att peka ut saker. Böcker för små barn är oftast gjorda i slitstark och bitstark kartong för att hålla länge, och brukar innehålla färgglada och starka bilder som uppmuntrar nyfikenhet hos barnet.

 

 • Pekböckerna om ”Roj” av Ellen Karlsson
 • Böckerna om ”Totte och Emma” av Gunilla Volde
 • ”Kolla väskan!” av Elisabet Ericson och Ebba Forslind
 • ”Tågresan” av Hannah Arnesen

För barn 3–6 år

Förskolebarn tycker oftast mycket om högläsning tillsammans, då dem inte börjat lära sig läsa än. Böckerna ska gärna komma med många underhållande bilder men vara mer avancerade än bara bildböcker.

 

 • ”Sagan om den underbara familjen Kanin och fru Skräck” av Jonna Björnstierna
 • ”Olle & Bolle handlar” av Charlotte Lannebo och Ellen Ekman
 • ”Mirabell och Astrakan” av Annika Thor och Maria Jönsson
 • ”Boken som inte ville bli läst” eller ”Boken som ABSOLUT inte ville bli läst” av David Sundin

 

För barn 6–9 år

För lite äldre barn passar lässtunder tillsammans men ibland kanske dem hellre vill läsa själva. Är barnet i lågstadieålder passar böcker med lite mer text och kanske till och med bokserier. Utöver romaner och äventyr, kan även roliga faktaböcker passa för nyfikna barn som tycker om att lära sig.

 

 • ”Godnattsagor för rebelltjejer: 100 berättelser om fantastiska kvinnor” av Elena Favilli och Francesca Cavallo
 • ”Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda” av Ben Brooks
 • Serien om ”Dillstaligan” av Jens Lapidus
 • Böckerna om ”Musse & Helium” av Camilla Brinck

 

För barn 9–12 år

Läslistan boktips för barn i alla åldrar ämnar sig även för mellanstadiebarn. Mellanstadiebarn brukar oftast läsa själva, men det kan alltid vara mysigt att läsa tillsammans. Böckerna ska gärna vara fängslande på så sätt att man inte kan lägga ifrån sig boken! Det kan handla om böcker som är actionfyllda, som handlar om hur det är att vara ung, som är fyllda med spänning eller fantasi.

 

 • Serien om ”Ödesryttarna” (baserat på datorspelet Star Stable) av Helena Dahlgren
 • Serien om ”Percy Jackson” av Rick Riordan
 • Serien om ”Harry Potter” av J.K. Rowling
 • Böckerna från ”Dagbok för alla mina fans” av Kinney J

Letar du efter fler boktips för barn i alla åldrar?

Maila in till info@heykiddo.se eller kontakta din nanny.