5 tips för att hjälpa barn med läxor – som fungerar

5 tips för att hjälpa barn med läxor – som fungerar
8 februari, 2022 max
hjalpa barn med laxor

Nu har terminen verkligen dragit i gång! Med en ny termin kommer nya läxor, nya prov och nya glosor att lära sig. Att hjälpa barn med läxor kan se olika ut. En del tycker om det, en del tycker mindre om det – men oavsett så kan man alltid ha nytta av lite tips och tricks på studieteknik för att göra läxläsningen roligare och mer effektivt. Att göra läxorna med sin barnvakt är ett perfekt tillfälle att ha kul, men också att lära sig så mycket som möjligt. Här nedan kommer lite tips och allmänna råd som kan användas vid läxläsning med barn.

Så kan du hjälpa barn med läxor

1. Välj en lugn studiemiljö

Börja först och främst med att välja en bra och lugn plats där ni ska läsa läxor. Välj gärna en plats som har så lite störningsmoment och distraktioner som möjligt, som till exempel Tv:n, mobilen och datorspel. Detta är viktigt för att skapa studiero och för att maximera koncentrationen. Barn tycker om rutiner, så välj en plats och kanske också en tid där ni alltid läser läxorna.

2. Ha en positiv attityd

En bra inställning är nyckeln till en effektiv läxläsning. Detta innebär att man är stöttande, lugn och positiv till skolarbetet, vilket i sin tur motiverar barnen och ökar deras självförtroende när det kommer till läxläsning. Viktigt att tänka på är att inte stressa barnen och att inte ge negativa kommentarer, som till exempel ”du måste vara klar med det här tills imorgon” eller ”detta verkar svårt”. Detta är faktiskt kontraproduktivt då det stressar barnen och blockerar deras tankegångar, något som inte hjälper med läxrna. Se till att i stället uppmuntra barnet även när ämnet är lite svårt, och att ge beröm när barnet anstränger sig för att förstå.

3. Prova högläsning

Ett tips är att läsa läxorna högt för barnet, även matteuppgifter och siffror, då detta hjälper inlärningen. Det är klart att alla har olika inlärningsmetoder och det är bra att prova sig fram för att se vilken metod som passar barnet bäst. Läsförståelse är också viktigt för att förstå texten och på så sätt förstå ämnet. Prova att läsa läxorna högt och att sedan förklara innehållet, och prata om själva uppgiften innan man löser den.

4. Koppla läxorna till ett fritidsintresse

Det enklaste sättet att göra läxläsningen roligare är att inkludera det som barnet tycker är roligt och/eller brukar göra utanför skolan. Om ni läser engelska glosor, försök att ta med barnets favoritlåtar i läxläsningen, eller hitta på egna engelska glosor kopplat till något av barnets fritidsintressen. När det gäller matten kan man till exempel försöka räkna ut arean av en fotbollsplan, hockeyplan, simbassäng osv.

5. Ge hjälp vid behov

Ibland är barnet ganska självgående och då kan det uppfattas som lite jobbigt när någon försöker hjälpa till. Såklart beror detta på ålder också, äldre barn tenderar att vara mer självgående och mindre barn kan ha ett större behov av hjälp för att förstå läxorna. Viktigt är att visa att man finns där om hjälp behövs, att man är stöttande. Man kan inte heller tvinga barn att göra läxorna, men man kan motivera dem! Det är också viktigt att komma ihåg att inte inta rollen som lärare, men att vara en medhjälpare vid läxläsningen. Om barnet känner sig frustrerad över något som är svårt att förstå, ge tröst och stöd, och kom ihåg att det inte alltid är lätt att lära sig något nytt.

Hjälpa barn med läxor – Bonustipset

Visste du att Hey Kiddo är en del av Studybuddy – ett av Sveriges största läxhjälpsföretag? Nu finns även Studybuddy Junior, speciellt framtaget för läxläsning med barn. Spana in tjänsten och låt en studybuddy hjälpa med läxor redan från tidig ålder.