Så triggar du barnens läsglädje

Så triggar du barnens läsglädje
12 april, 2021 lmg
nanny läsglädje

Hur hittar man läsglädje? Behöver man vara läxhjälpare för att trigga igång läsglädjen? För den som vill se sin omvärld med nya ögon och kittla nyfikenheten behövs inget mer än att leta fram boken ur bokhyllan och sätta igång.

Lättare sagt en gjort och motstånd till läsning är något många känner igen. Men för den som ändå börjar läsa öppnar sig en värld av fantastiska och spännande historier att ta del av. Det gäller bara att finna läsglädjen, något du och din nanny kan göra tillsammans.

Att läsa ska inte kännas jobbigt, tråkigt eller krävande. Läsning ska vara som att dyka in i ett äventyr och inte vilja sluta. Men först handlar det om att hitta böcker som du själv tycker om. Vissa böcker passar en, andra inte. Precis som skor och kläder så har en olika smak vad det gäller läsning, allt kan en inte gilla, en får pröva sig fram! Ibland kan det hjälpa att läsa tillsammans med barnvakten och på så vis dela läslusten. Ett sätt att göra det på är genom högläsning där båda tar del av bokens äventyr.

En som funnit läsglädje och hjälper andra att finna den är barnboksförfattaren Emi Gunér. Hon skrev sin första barnbok för drygt 10 år sedan och har sedan dess skrivit åtta böcker. För henne är det viktiga inte att tvinga sig till läsning utan att låta sig ledas in i böckernas värld och låta läsningen kännas lustfylld.

Så länge läsningen är lustfylld och givande tror jag den är ett verktyg som kan användas för att stilla eller sporra nyfikenheten. Då kan den stärka barnets självsäkerhet och inlärningsglädje, säger Emi Guner.

Få igång läsglädje

  • Prova läs olika genrer av böcker, vissa gillar roliga skämtböcker och andra skräckisar! Kolla om er nanny har några tips.
  • Om du hittar en författare du tycker om läs fler av den personens böcker. Kanske du hittar ännu en bra bok att gräva ner dig i!
  • Dela boktips med kompisar, syskon och din barnvakt.

Intresseanmälan – Nanny med passion för läsning