Vårens grönaste aktivitet – odla med barn 

Vårens grönaste aktivitet – odla med barn 
8 mars, 2022 max
odla-med-barn

Välkomna våren med blommor, kryddor eller grönsaker genom att odla med barn! Denna tid på året är ett perfekt tillfälle att både plantera inomhus och odla utomhus, om man har möjlighet till det.

Odling är roligt och spännande – och en utmärkt aktivitet att göra med barn, speciellt med hjälp av sin barnvakt. Det gäller att ha tålamod när man odlar, vilket är lättare sagt än gjort, särskilt när man odlar med barn. Därför är det alltid smart att välja snabbväxta saker att plantera. Här nedan kommer några tips på vad man kan plantera med barn och hur.

Fördelar med att lära barn att odla

Det finns många anledningar att plantera sina egna grönsaker och blommor hemifrån, speciellt med barn. Att odla med barn är ett roligt och pedagogiskt sätt att lära barn mer om hur naturen fungerar, och om vart maten kommer ifrån – från jord till bord. Det är också vetenskapligt bevisat att vi mår bättre när vi omger oss med grönska, då det ger oss ro och har en återhämtande effekt. Att återhämta sig är viktigt speciellt då vissa barn kan ha en ganska stressig och aktivitetsrik vardag. En annan smart anledning till att man ska odla med barn är att detta kan väcka intresset för att äta mer grönt. När barn själva har fått så, vattna och ta hand om sin växt blir det roligare och mer spännande att få smaka på resultatet. Detta är ett enkelt sätt att få barn, som annars inte tycker om grönsaker, att våga testa nya saker. Utöver detta så visar forskning en rad fysiska och psykiska fördelar för barn som får lära sig att odla:

 • Det minskar stressnivån hos barn
 • Motoriken hos barn förbättras
 • Koncentrationsförmågan förbättras
 • Barnen löper mindre risk att lida av psykisk ohälsa senare i livet
 • Det ger en ökad förståelse för naturen och växter

Läs mer om plantering av växter med barn här. 

Enkla plantor att odla för nybörjare

Ett klassiskt tips för att odla hemma är att använda gamla äggkartonger för att så i varje liten låda som funkar som en mini-kruka. Äggkartonger är ett miljövänligt alternativ och kan enkelt förstöras när det är dags att omplantera växterna. Även lite större konservburkar kan användas (akta så att man inte river sig!) som krukor på fönsterbrädan eller balkongbordet. Man kan också odla direkt i marken utomhus såklart. Några tips på vad man kan odla med barn är:

 • Smörgåskrasse – Smörgåskrasse är lättodlat och växer snabbt, och något som barnen ofta tycker om att ha på mackan. Så smörgåskrasse på en bomullsbädd i fönstret, och få resultat bara några dagar efter. En riktig succé bland barnen!
 • Solrosor – Solrosor är enkla att så och ger oerhört vackra blommor till trädgården.
 • Sockerärtor – Sockerärtor är också snabbväxta och enkla att odla. Dessutom goda!
 • Rädisor – Enkla att odla inomhus, dem växer snabbt på bara några veckor, och lättskötta.
 • Lök eller vitlök – Odla vitlöksklyftor och få blast redan efter några dagar.
 • Ringblomma – Växer snabbt så perfekt för otåliga barn. Fröerna kan direktsås utomhus.