Pedagogisk barnpassning

Pedagogisk barnpassning
15 april, 2021 max
barnpassning lego

Lär dig genom att leka – Pedagogisk barnpassning

Att sätta sig ner med läxan efter en lång dag i skolbänken känns inte alltid särskilt motiverande. Samtidigt suktar och drar allt annat runtomkring. Tankar på leksaker, Tv:n och paddan surrar i huvudet. Men hur gör du för att göra lärande mer roligt, hur kan du lära dig utanför skolbänken? Lärare Hans Lernhagen förklarar hur vi kan göra det genom att ”leka” i alla möjliga vardagssituationer.

Du sitter hemma en onsdagskväll med barnvakten, ni har nyss bakat bullar och ska se till att alla får lika många. Du räknar hur många bullar som finns, hur många personer som ska äta bullarna och så delar du antal bullar på antal personer som ska äta.  Utan att tänka på det har du använt dig av matematik för att räkna ut hur många var och en ska få.

Kunskap i vardagen

Vi använder oss hela tiden av kunskaper vi lärt oss, både i skolan men också när vi gör annat, som att baka, spela, läsa och leka.

Hans Lernhagen har jobbat som lärare i 25 år, vilket gjort honom till något av en expert på att blanda lek och lärande.

— Under åren har eleverna och jag skapat stora teaterföreställningar, deltagit i mattävlingar, byggt medeltida broar i sten, byggt vikingahus i trä, byggt medeltida städer i papp, och varit med på filmfestivaler, listan är lång men det är den här typen av uppdrag som engagerar och skapar glädje att lära och upptäcka, säger han.

Så väl hemma med barnvakten finns det ett smörgåsbord av lärande lekar och aktiviteter att ta del av. Bygga lego eller kojor i skogen. Skapa en film eller en charad och vips så har du lärt dig något, använt kunskaper och blivit smartare; bara genom att leka.

— Leken ger också något annat viktigt och det är balans och kroppsuppfattning som är en mycket viktig komponent för att barn ska utvecklas till att bli starka och stabila människor, avslutar Hans.

 Tips – pedagogisk barnpassning:

  • Gör Korsord
  • Kör mattespel
  • Bygg lego
  • Kör frågesport och quiz

Och gör det tillsammans med barnvakten!

 

Intresseanmälan – Pedagogisk barnpassning med nanny