Floristen tipsar: Så planterar du växter med barn

Floristen tipsar: Så planterar du växter med barn
21 oktober, 2021 max
plantera-vaxter-med-barn

Hösten är äntligen här. Det känns i den krispiga luften och syns på de orangea, bruna och gula löven som pryder träden. Barn älskar att leka i naturen – att så fröer och plantera växter med barn är därför en perfekt höstaktivitet

Många anser att hösten är en period där allting går mot sitt slut, men så behöver det inte vara! För vissa blommor och växter är det början på ett nytt och långt liv. Floristen Julia Gillan tipsar om hur du planterar växter med barn och vilka växter som är perfekt anpassade för hösten.

– Ljung är ju en klassiker för hösten, det är så tåliga mot kylan. De är en blomma som verkligen livar upp i trädgården eller på balkongen. Den är även enkel att ta hand om, säger Julia.

Vad är det roligaste med att jobba med växter?

– Att får se dem växa, det är så fint och häftigt att få följa en process. Från att du sår ett frö till att det blir en fullvuxen planta, berättar hon.

Vad kan man tänka på när man vill plantera växter med barn?

– Barn måste få vara med från början och verkligen känna att de är med under hela processen. Exempelvis att de hjälper till att vattna och plantera om växterna. Annars tappar de flesta barn snabbt intresset för plantering, säger hon.

Julia förklarar att hon själv började plantera blommor redan som barn och att det hjälpt henne forma en bättre relation till naturen. Att plantera växter med barn behöver inte heller vara svårt, utan det är en enkel aktivitet under barnpassningen med en Nanny.

– När barn förstår att växter och plantor lever, att de har en fotosyntes och livscykel så får de större respekt för naturen. Det gör att barnen verkligen vill ta hand om livet på jorden och vår planet.

3 tips för att börja plantera som nybörjare

1. Välj växter som är rätt för dig. Om det betyder att välja växter som är i säsong eller som är anpassade för dina odlingsförhållanden. Plantering ska göras utifrån förutsättningen att du kan ta hand om det som sås.
2. Börja alltid med bra jord. Allt börjar i jorden, det är nämligen lika viktigt att investera i bra och näringsrik jord som bra frön.
3. Glöm inte att se efter dina plantor ofta! De är ömtåliga och behöver uppmärksamhet.

/Barnvakt Rakel

Läs fler artiklar från våra barnvakter här!