Checklista inför skolstarten 2023

Checklista inför skolstarten 2023
16 januari, 2023 Olivia Karsten
barnpassning-skolstart

Nu drar skolan i gång igen för alla barn efter julen, och det gäller att komma in i vardagsrutinerna igen.

Det kan ibland vara en ganska svår omställning för barn att gå från lov till fasta rutiner. Tänk på att ha tålamod! Att börja skolan igen kan vara en omställning som tar sin tid för barnet. Det kan också vara svårt att hålla koll på allt som behövs för att göra sig redo inför skolstarten. Därför kommer här en checklista för att vara redo inför vårterminen 2023 som kan vara användbar både för föräldrar och barnvakter som hjälper till i vardagen.

 

  1. Morgon- och kvällsrutiner

Först och främst bör man jobba på morgonrutinerna igen. Under jullovet så kanske barnen inte följer samma sov schema, och därför kan det vara svårt att ta sig upp på morgonen (speciellt nu när det är så mörkt och kallt!). Det är bra att gå och lägga sig lite tidigare än vanligt för att varva ner, lägga ifrån sig skärmarna, släcka ner lamporna och kanske läsa en bok. Sedan gäller det att också gå upp i tid. Ett tips är att hitta på roliga saker att göra på morgonen för att underlätta och göra det mer lockande för barnet att gå upp på morgonen. För övrigt tycker barn om rutiner, så det gäller att göra samma sak varje morgon och varje kväll.

 

  1. Frukost – dagens viktigaste måltid

En annan viktig punkt att ha i din checklista är att äta en ordentlig frukost. En ordentlig frukost är den bästa starten på dagen enligt oss. Barnen behöver energi fram tills lunch och därför behöver få i sig en nyttig och energirik frukost. Om barnet har svårt att äta på morgonen är ett tips att skicka med lite mellanmål till skolan, som till exempel frukt, risifrutti, yoghurt eller liknande. Att äta ordentligt och regelbundet hjälper också till med inlärningsförmågan.

 

  1. Att klä sig efter väder

Det finns inget dåligt väder – bara dåliga kläder! Speciellt nu i januari med snö, slask och regn. Barn, och speciellt mindre barn, går ut på rasten och leker, och behöver därför ordentliga kläder för att hålla sig varma och torra. Kläder som behövs kan vara regnkläder, gummistövlar, underställ, överdragsbyxor, mössa och vantar. Ett tips är att också skicka med lite extra kläder ifall dem som barnet har på sig blir blöta eller smutsiga under dagen.

 

  1. Förbered dagen innan

För att undvika stressiga morgnar kan man se till att preppa så mycket som möjligt dagen innan. Till exempel att lägga fram kläderna som kan ska ha på sig, se till att allt som behövs finns i ryggsäcken, packa gympapåsen och kanske till och med förbereda mellis inför kommande dag.

 

  1. Prata om skoldagen

Dels kan det vara bra att prata inför skolstarten och innan skoldagen, dels så kan det vara bra att fråga hur skoldagen har gått. Man kan exempelvis göra det till en rutin att prata med barnet om skoldagen på kvällen, för att låta barnet bearbeta och ge utlopp för alla intryck och känslor som har uppstått under dagens gång.

 

Letar du efter fler tips för din checklista?

Maila in till info@heykiddo.se eller kontakta din nanny.