Corona och barn

Corona-viruset påverkar alla i samhället. Här har vi på Hey Kiddos samlat information från Folkhälsomyndigheten och 1177 som handlar om barn och corona. Den riktar sig både till dig dom förälder och barnflicka.

Tack och lov så står barnen för en mycket låg andel av de diagnosticerade fallen av covid-19. Barnen uppvisar också mildare symptom än vuxna. Dessutom så är risken för allvarliga symptom ovanliga i jämförelse med andra grupper i samhället. Den kunskap vi har just nu (2021.01) visar att smittspridningen mellan barn sker i mycket begränsad omfattning.

Jonas F Ludvigsson som är barnläkare vid Örebro universitetssjukhus och professor vid Karolinska institutet sa följande till SVT 14 december 2020

– Det korta svaret när det kommer till covid-19 och barn är att de nästan inte drabbas. Vi får komma ihåg att vi har kanske 7000 döda och i stort sett ingen av dem är barn, de säger något. De kan få symtom som feber, huvudvärk, hosta och andfåddhet men de flesta blir inte svårt sjuka utan det är som en förkylning.

 

Självprovtagning corona kan bokas för barn från 6  år
  • Barn som är 6-11 år har också möjlighet att boka självprovtagning. För många mindre barn kan det vara obehagligt att genomföra provtagningen, därför kan det då vara bättre att bara stanna hemma när barnet är sjukt.
  • Barn som är 0-5 år kan inte boka tid på självprovtagning och rekommenderas inte att lämna prov utan ska stanna hemma vid symtom och söka vård om det behövs. (Källa 1177)

Hey Kiddo nanny tar precis som de flesta av våra branschkollegor pandemin på stort allvar. Vi hjälper dagligen föräldrar som av olika anledningar behöver hjälp med barnpassning, en del jobbar på sjukhus och andra sköter hemifrån men behöver hjälp med hämtningar på förskola och skjuts till träningar. Här kan du läsa mer om Hey Kiddo nannies arbete med att hantera Corona.

Upplever du att ditt barn mår dåligt av rådande pandemi? Då finns det hjälp att få. Rädda Barnen har skrivit väldigt tips till både barn och föräldrar som mår dåligt av pandemin. De har även tagit fram en appen Safe Place som kan hjälpa barn och ungdomar som känner stor oro eller stress i samband med corona. Även Bris kan hjälpa till, läs mer på deras hemsida.