7 tips på gulligt påskpyssel för barn

7 tips på gulligt påskpyssel för barn
5 april, 2022 max
paskpyssel

Påsklovet är på ingång och då blir man genast sugen på att göra påskpyssel! Det är en mysig och kreativ aktivitet som passar hela familjen. Här kommer 10 tips på roligt påskpyssel – som du kanske inte testat förut.

Hur gör man påskpyssel?

Precis som med all form av pyssel, är det endast fantasin som sätter gränsen på vad du väljer att skapa. Det finns en uppsjö klassiska påskpyssel som barn lär sig tidigt på förskolan. Några favoriter är att måla ägg och göra påskkort, där barnen kan skriva en påskhälsning till sin familj. Men det finns fler pysselidéer som är värda att utforska! Vill du som vuxen göra något lite mer avancerat som barnen kan jobba vidare på, kan du läsa på lite om grafisk design. Att göra påskpyssel tillsammans med familjen är en av de roligaste aktiviteterna som man kan göra under påsklovet. Dessutom är det kul att spara påskpyntet för att plocka fram året därpå. Nedan listar vi våra bästa tips på enkelt påskpyssel – som passar stora som små barn!

Innan ni sätter igång:

För att pyssla behöver ni såklart lite material. Kanske har ni kvar färgglatt papper, fjädrar och tygremsor från förra årets pysslande? Om inte kan ni komplettera med material från en hobby-butik och köpa kontorsmaterial & kontorsvaror online. Andra saker som är bra att ha är målarfärg, tomma toarullar, lim och söta dekorationer. Nu sätter vi igång!

7 tips på roligt påskpyssel för barn

1. Påskpyssel: Toarulle

Titta vad gulligt! Med en äggkartong, toarullar och lite papper kan ni skapa söta figurer som liknar kycklingar eller kaniner.

2. Påskpyssel: Måla påskägg

Släpp loss kreativiteten och experimentera lite nästa gång ni ska måla påskägg. Här ser vi hur lite färg och papper kan förvandla ett vanligt ägg till en söt påskkanin! För er som ska måla påskägg bör en förälder eller barnvakt blåsa ut äggen innan. Det kräver nämligen en vass nål, som barn kan sticka sig på. Längre ner kan du läsa steg-för-steg hur du gör för att blåsa ut ägg.

3. Påskpyssel: Dekorera påskris

Visste du att man faktiskt inte behöver köpa påskris i butiken? Gå ut på en skogspromenad och leta efter fina grenar som ligger längs stigarna. Ni kommer garanterat hitta unika grenar som skapar en härlig, naturlig känsla. Sedan kan ni dekorera påskriset genom att hänga upp målade ägg. Då har ni ett fint hemmagjort och billig påskpynt som alla kan göra.

4. Festlig påskgirlang

Skapa en fin påskgirlang med fina papper. Precis som på bilden kan ni köpa papper med olika mönster, eller helt enkelt rita egna figurer. Klipp sedan ut pappersbitar i form av ägg och limma dem omlott så att de bildar en krans. Limma fast ett snöre så att ni kan tejpa upp den på dörren.

5. Kreativa påskkort

Det här är ett roligt påskpyssel för äldre barn, som säkert kan hantera en sax. Börja med att klipp ut pappersfigurer som har formen av ägg, kycklingar eller kaniner. Sen kan ni limma dem så att det skapar en 3D-effekt.

6. Påskpyssel i lera

Ingen har väl missat att barn älskar att leka med lera och play dough? Många av er har nog redan en hel del lera hemma i pyssellådan. Testa er fram för att skapa figurer i påsktema. Det passar utmärkt som bordsdekorationer! Vill barnen inte pyssla med lera kanske ni kan pyssla med godis! Här kan du köpa godis online.

7. Påskpyssel i papper

Titta vilka söta påskkycklingar man kan göra med lite papper och fantasi! Det här påskpysslet påminner om konstformen origami. Innan ni provar detta påskpynt kan ni läsa vår guide om origami, samt lära er grunderna i konsten att vika papper.

Blåsa ut ägg – så gör du

Du behöver:

  1. Synål
  2. Varmt vatten
  3. Råa ägg

Gör så här:

  1. Tvätta rent äggen i varmt vatten
  2. Använd nålen för att knacka två hål i äggen: ett på toppen och ett på botten
  3. Gör hålet på botten något större, det är där du ska blåsa ut äggets innehåll
  4. Börja blås försiktigt från toppen – men var försiktig så att inte ägget spricker!
  5. Klart!