5 enkla ritövningar för barn

5 enkla ritövningar för barn
18 oktober, 2022 Olivia Karsten
enkla-ritövningar-barn

Svårt att komma på en rolig inomhusaktivitet?

Här kommer enkla ritövningar för barn att prova steg för steg. Att rita är alltid roligt men resultatet kanske inte alltid blir så som man önskat – därför är ritövningar en superbra aktivitet som man som förälder eller barnvakt kan göra med barnen, till exempel hemma efter skolan. Konceptet ritövningar är okomplicerat, det är endast ett få enkla steg som man ska följa för att sedan få en fin ritbild. Ofast innebär stegen grundformerna såsom cirkel, triangel och kvadrat, vilket barn i dem flesta åldrar kan rita utan hjälp. Det finns flera fördelar med att följa ritövningar i stället för att rita fritt:

  • det kräver att man lägger ner en viss tid på aktiviteten, så att man inte blir färdig efter det första försöket,
  • det innebär enkla intruktioner som barn lätt kan följa, vilket leder till ett mer självständigt arbete,
  • det innebär en övning inom både koncentration och kreativitet,
  • man lär sig att rita, och
  • man kan enkelt få ett fint resultat.

Hur ritar man med ritövningar?

Det första man behöver är såklart papper och penna. Ett smart tips är att rita alla stegen med blyertspenna, som lätt går att sudda om man råkar rita fel, och sedan att man i slutändan börjar färglägga bilden. Innan man börjar kan man tillsammans även öva på grundformerna, alltså cirkel, triangel, kvadrat med mera, så att barnet sedan kan jobba mer självständigt. Ritövningar för barn finns i böcker som man kan köpa (tips!) men mycket finns även att hitta online. Här nedan kommer 5 exempel på roliga ritövningar för barn:

katt-ritövning

1. Katt

En klassiker när det kommer till ritövningar på grund av sina enkla former är katten. Detta är endast ett av många flera sätt man kan rita en katt. Katten är en bra övning att göra först om man inte är bra på att rita eller om man inte har gjort ritövningar förut.

 

 

 

 

Blomma-ritövningar

2. Blomma

En annan nybörjarvänlig ritövning för barn är blomman, och denna kommer i många olika varianter, till exempel ros eller tulpan. Formerna som man behöver behärska för att rita den här blomman är cirkel och triangel – är stammen för svår att rita kan man skippa den.

 

 

 

Fågel-ritövningar3. Fågel

Letar ni efter lite svårare ritövningar för barn som kanske passar dem äldre barnen bättre så är fågel bra. Här är grundformerna inte lika tydliga och bilden är mer detaljerad, så det krävs lite mer arbete och koncentration för att rita fågeln. En enklare variant brukar vara ugglan.

 

 

 

Flygplan-ritövning4. Flygplan

Flygplanet kräver ganska få steg (6 stycken) men det kan vara svårt att rita alla detaljer.   Man kan exempelvis skippa det sista steget och börja färglägga planet vid steg 5.

 

 

 

 

Cupcake-ritövning5. Cupcake

Cupcake, eller muffins, kan också vara lite svårare. Den består av 9 steg, men så länge man följer övningen steg för steg ska det gå bra! Kom ihåg, man kan alltid skippa detaljerna om det är för svårt att rita dem, till exempel strösslet.

 

 

 

 

Letar du efter fler ritövningar för barn eller utomhusaktiviteter att göra?

Förutom ritövningar för barn så finns det många andra aktiviteter att göra nu till hösten både inomhus och utomhus. Maila in till info@heykiddo.se eller prata med din nanny för fler tips!