Kreativ övning! Sy med barn

Kreativ övning! Sy med barn
6 december, 2021 max
sy-med-barn

Samla ihop söndriga kläder och gamla tygbitar för här ska det sys! Adele Trifunovics, frilansade sömmerska, berättar hennes bästa tips för att sy nya saker av gamla tygbitar.

Varje, strumpa, tröja och t-shirt har sin början långt ifrån butiken som de slutligen hamnar i. Vanligtvis börjar ett plaggs historia på en plantage, där bomull plockas under farliga omständigheter. Bomullen skickas sedan till fabriker där det ska vävas, spinnas, färgas och sys, för att sedan hamna i butiker här i Sverige. Alla dessa steg kräver otroligt mycket arbete, tid och energi, och har negativa konsekvenser för både arbetarna och miljön. Genom att introducera barn för hållbarhetsfrågan tidigt lär de sig att ta hand om miljön samtidigt som de får vara kreativa. En rolig aktivitet med barn som de kan göra med sin nanny.

Så kan du sy hållbart

Adele Trifunovics har hittat ett sätt att minimera den negativa påverkan klädtillverkning har på klimatet och människor. Detta gör hon genom Remake, ett intiativ för att göra om kläder och tyg till nya produkter. Tidigare jobbade Adele med ett företag där de enbart sålde kläder som var omgjorda och lärde sig på så vis hur gamla kläder och tygbitar kan bli till nya.

– Det bästa med Remake var att vi både fick vara kreativa och miljömedvetna. Man lär sig verkligen jobba med tyger och förstå hur textilier fungerar, inleder Adele.

Hon berättar att hon brukar sy tillsammans med sin 6-åriga kusin. Som vuxen är det viktigt att se till att alla delar av arbetsprocessen där nål eller sax används görs av en vuxen. Men idéspånande och mönsterritande kan överlämnas till barnen. Låt barnen vara kreativa och låt dem utforska!

– Det blir ett så himla kul projekt att göra tillsammans, och det märks hur engagerade barn blir när de får vara med i processen, säger hon.

Men för Adele är att sy inte bara ett kul projekt, det är ett sätt för henne att slappna av och få en lugn stund.

– Nuförtiden köper jag nästan aldrig nytt, jag använder bara gamla kläder, gardiner, dukar och syr till nya plagg. Det är både ekonomiskt och miljövänligt, förklarar hon.

Adeles arbetsprocess grundar sig i hållbarhetsfrågan och hon letar inspiration från flera källor.

– Jag börjar med en tygbit eller ett plagg, exempelvis en gammal t-shirt och frågar mig själv ’hur kan jag göra något nytt av detta’. Här börjar idéespåningen, vanligtvis kommer jag på mellan tre och fyra idéer innan jag slutligen väljer något. Beroende på vad jag väljer är det olika hur nästa steg ser ut, ibland printar jag ut en mall som jag använder för att sy och klippa, och ibland gör jag en egen mall. Om det är ett plagg jag vill sy som tex en t-shirt så är det en bra idé att ta fram en t-shirt man redan har och använda den som måttstock, på så sätt får man en gratis mall. Ofta använder jag mig av Youtube-klipp för att få inspiration.

Sy – utan nål eller tråd

Gör ett armband av en gammal t-shirt

  1. Ta en gammal t-shirt som du inte använder längre
  2. Klipp tre långa remmar från botten av t-shirten
  3. Knyt ihop remmarna, detta blir ”startpunkten” för armbandet
  4. Fläta ihop remmarna
  5. Knyt ihop änden

Kom ihåg att våga ta ut svängarna, använd flera t-shirts för färgglada armband eller glitter och pärlor för att piffa upp.