Tips till enkel ansiktsmålning för barn

Tips till enkel ansiktsmålning för barn
12 april, 2023 Olivia Karsten
ansiktsmalning barn

Ansiktsmålning är kul och ofta uppskattat bland barn, speciellt i samband med andra roliga aktiviteter, till exempel barnkalas eller annat firande.

Och ansiktsmålning kan alla göra – det är inte så svårt som det ser ut! Ansiktsmålning är också ett bra tips till aktivitet att göra med sin barnvakt.

Det här behöver du till ansiktsmålning

Det finns exempelvis speciella ansiktsmålningskit som man kan köpa (där duttsvampar och penslar ingår), men har man inte sådana kit nära till hands är ett bra tips att använda sig av vanlig vattenfärg. Oftast är vanlig vattenfärg som barn målar med ofarliga för att användas till ansiktsmålning, men läs alltid etiketten först! Man behöver åtminstone dem tre grundfärgerna (röd, blå, gul) och svart och vit, eftersom med dessa färger så kan man blanda alla andra möjliga färger som man behöver. Sedan behöver man penslar, och helst tunna. Desto tunnare pensel desto enklare blir det att måla detaljer, till exempel prickar eller morrhår. Rena kökssvampar kan användas för att dutta färgen på ett större område, till exempel som bakgrundsfärg till målningen på ansiktet. Sedan är det alltid bra att byta ut vattnet som man använder för att lösa upp färgen så ofta som möjligt, för att få en fin färg när man målar, samt att använda sig av våtservetter för att sudda ut misstag.

 

Så här gör du

Om man är nybörjare när det gäller ansiktsmålning så kan man alltid börja med enkla motiv, till exempel en kattnos med morrhår, ett hjärta eller en stjärna på kinden. Man kan också, beroende på hur mycket tålamod barnet har, börja sakta men säkert och jobba steg för steg. Man kan kolla på en exempelvideo innan man börjar, och sedan försöka följa stegen i videon. Om man har provat ansiktsmålning några gånger kan man börja på lite mer utvecklade motiv. Här nedan kommer några exempel och tips på enkel ansiktsmålning för barn:

fjaril ansiktsmålning

Fjäril

Fjärilen är ganska enkel; man börjar med att måla eller dutta vingarna i valfri färg. Sedan låter man dem torka innan man målar kroppen, huvudet och antennerna i svart eller brun färg. Sist kan man lägga till detaljer på vingarna.

 

dodskalle ansiktsmålning

 

Dödskalle

Vill man vara lite otäck kan man måla en dödskalle. Man börjar med att skissa ut linjerna med vit färg och sedan fylla i med vit bakgrundsfärg. När färgen torkat kan man måla svart runt ögonen och andra detaljer, såsom munnen, med svart färg.

 

kanin ansiktsmalning

Kanin

Kaninen är ett gulligare alternativ. Om man vill vara en vit kanin börjar man med att dutta vit färg över hela ansiktet. När färgen torkat läggen man till en nos, morrhår och kaninöron. Man kan också måla kaninöronen på pannan.

 

spiderman ansiktsmalning Spiderman

Kanske tycker man om superhjältar och vill vara Spiderman? Det är enkelt! Man kan välja om man vill måla hela eller en del av ansiktet. Man börjar med röd färg och sedan målar spindelnätet i svart.

 

 

clown ansiktsmalning Clown

Clownar är roliga och färgglada, så varför inte måla en clown? Man börjar med att dutta vit färg i ansiktet, sedan målar man färgglatt runt ögonen, ögonbrynen och munnen. Till sist läggen man till en röd clownnäsa.

 

 

pirat ansiktsmalning

Pirat

Att vara pirat är också kul! Man målar en ögonlapp, ärr, mustasch och skägg i svart så är det klart.

 

 

 

Letar du efter fler roliga aktiviteter för barn?

Prata med din nanny för inspiration eller kolla in Hey Kiddo’s nannyblogg.