Naturkonst – en rolig utomhusaktivitet för barn

Naturkonst – en rolig utomhusaktivitet för barn
28 april, 2022 max
naturkonst-barn

Lekfullt och kreativt med naturkonst

Gör en roliga aktivitet med barn utomhus! Prova på att göra naturkonst, alltså konst med saker som man hittar i naturen. Det kan handla om stenar, löv, pinnar, kottar, blommor och så vidare. Så länge man är utomhus och man använder saker som man hittar i naturen så kan man göra naturkonst. Naturkonst kan man göra i sin egen trädgård, i lekparken, skogen, stranden, parken eller någon annanstans där man har nära till naturen. Detta är en jättebra aktivitet för barn, då man kombinerar kreativitet och fantasi, med fysisk aktivitet då man måste springa runt för att hitta och samla på sig material.

Så gör du naturkonst

Naturkonst passar perfekt att göra en solig eftermiddag med sin barnvakt. Tillsammans kan man bestämma en plats för konsten, till exempel en bit av gräsmattan, sandlådan eller asfalt, och sedan hjälpas åt för att samla material. Materialet ska sedan användas för att göra själva naturkonsten; man ska placera stenarna, kottarna, pinnarna eller annat för att skapa mönster eller figurer. Det kan vara små figurer och det kan vara stora figurer. Man kan välja om man bara vill använda sig av en typ av material eller om man vill kombinera. Man kan hålla sig inom ett färgschema, blanda färger eller jobba svartvit. Fantasin sätter inga gränser! För att illustrera hur naturkonst kan se ut kommer här nedan fem tips på enkla mönster och figurer som man kan göra.

5 tips på enkel naturkonst

1. Spiral

Spiralen är en enkel figur som man kan göra med många olika typer av material. Man kan även välja hur detaljerad man vill göra den, antingen att man för en förenklad version genom att bara använda stenar eller liknande för att få ihop figuren, eller att man använder blad också för att dekorera spiralen.

tips-aktivitet-barn

2. Mandala

Mandala är egentligen en bildform från Indien, med olika grader av komplexitet. Utseendet på mandalan varierar mycket men ofta är det en rundaktig form med antingen symmetriska eller asymmetriska mönster. Man kan ta inspiration från en existerande mandalabild eller så kan man hitta på sin egen mandala för att göra naturkonst. Det finns alltså inga regler för hur en naturmandala ska se ut, utan man hittar på själv.

naturkonst

3. Blomma

Gör en blomma av blommor! Eller varför inte av blad och stenar? Blomman är en fin och enkel form, som kan göras på olika sätt.

konst-med-barn

4. Djur

Det kan vara lite klurigt att får till formen, men prova att göra ett djur med det material som ni har hittat. Exempel på enkla djur som man kan försöka forma är snigel, fjäril, fisk, fågel eller sköldpadda.

barn-leka-ute

 

5. Gubbe

Alla kan rita en streckgubbe, så gör en streckgubbe fast med pinnar i stället. Sedan kan man dekorera gubben, ge den hår, ögon och kläder med annat material.

utomhusaktivitet