Lektips: Rita och måla med ritlekar för barn

Lektips: Rita och måla med ritlekar för barn
29 november, 2021 max
ritlekar-for-barn

Vad är ritlekar för barn?

Ett roligt sätt att börja lära känna varandra – eller bara en kul aktivitet med vänner och nanny är ritlekar för barn. Man hör på namnet vad det är för något, då det är en kreativ lek som man kan göra två-och-två eller i en större grupp. Om det är första gången man träffas är ritlekar en bra isbrytare eftersom det ofta leder till skoj och skratt. Det enda man behöver är lite papper och pennor eller kritor. Man måste såklart inte vara konstnär för att göra denna aktivitet, alla kan ju måla och det räcker bara att ha kul!

Hur ritar man ett ansikte?

De flesta ritlekar innebär att man måste rita av ett porträtt av någon. Det är inte alltid lätt att veta hur man ritar ett ansikte, så här kommer några enkla steg att följa. Börja alltid med att rita en oval, och se till att den täcker hela pappret så att du får plats att rita ansiktet däri. Sedan kan man rita ut ett par stödlinjer som bilden här nedan visar. Det är viktigt att inte trycka så hårt med pennan när man ritar stödlinjerna, så att man kan sudda ut dem senare. På den översta horisontella linjen ritar man ut ögonen och på den nedersta linjen munnen. Mellan ögon och mun, på den vertikala linjen, ritar man ut näsa. Sedan är det bara att lägga till ögonbryn, öron och hår – så är det klart!

ritlekar-for-barn

4 tips på ritlekar för barn:

1. ”Titta inte ner på pappret”

Ett tips på en enkel ritlek för barn är just ”titta inte ner på pappret”. Här måste man oftast vara två-och-två, och sitta mitt emot varandra. Uppgiften är att du ska försöka rita ett porträtt av personen som sitter framför dig – utan att titta ner på pappret! Den här leken resulterar ofta i ganska skojiga teckningar, och man kan inte hålla sig för skratt.

2. ”Lyft inte pennan från pappret”

Den här leken är också rolig. Den går ut på att du ska försöka rita av personen som sitter framför dig, utan att lyfta pennan från pappret. Här får du såklart titta ner på pappret, men du märker snart att du har gjort ett ganska lustigt porträtt av personen framför dig. Visa bilderna för varandra när ni är klara, och se vem som brister ut i skratt först.

3. ”Porträtt på tidsbrist”

Den här leken går ut på att man sitter två-och-två framför varandra, för att rita av varandra, medan en annan person tar tiden. Personen som sitter med tidtagaruret bestämmer hur lång tid man får på sig. Vid varje omgång ropar denne ut exempelvis 5 minuter, 2 minuter, 30 sekunder eller 10 sekunder, och sedan säger stopp när tiden gått ur. Ju kortare tid man får på sig, desto konstigare porträtt får man!

4. ”Rita en gubbe tillsammans”

Den här leken kan man göra i grupp. Man sätter sig vid ett bord och den första personen tar ett papper och börjar rita en gubbe, till exempel huvudet. Sedan skickar man vidare pappret så att alla andra får rita klart gubben. Man skickar runt pappret tills man känner sig klar eller när det inte finns mer plats att rita.