Sommarlovsaktiviteter 2022: 15 roliga aktiviteter för barn

Sommarlovsaktiviteter 2022: 15 roliga aktiviteter för barn
13 maj, 2022 max
sommarlovsaktiviteter-2022

Nu börjar vi närma oss skolavslutning och ett långt och soligt sommarlov. Ta del av inspiration och tips på 15 roliga sommarlovsaktiviteter som passar stora som små.

Barn brukar uppskatta sommarlovet då man tar ledigt från läxor, tidiga mornar, tråkigt väder och man har all tid i världen att göra det man tycker om. Man kan cykla, leka, springa runt och ha kul! Men ibland kan sommarlovet kännas för långt då man inte alltid vet vad man ska göra eller hur man ska använda sig av all sin tid. Det finns massor av roliga sommarlovsaktiviteter för barn som man kan göra, antingen med familjen, med sin barnvakt eller själv med sina kompisar. Hey Kiddo tipsar därför om 15 roliga aktiviteter att göra med barn under sommarlovet.

15 sommarlovsaktiviteter för stora som små

1. Plocka jordgubbar

Sommaren och sensommaren är bärsäsong – så passa på att plocka och äta mycket bär. Bär är både nyttigt och gott. Om ni odlar jordgubbar hemma i trädgården är detta en perfekt aktivitet att göra med barnen, annars kan man gå tillsammans till närmaste självplockning. En välsmakande och rolig aktivitet!

2. Bygga ett sandslott

Man kan bygga ett sandslott på stranden eller helt enkelt i sandlådan i lekparken. Att bygga sandslott är en rolig och kreativ aktivitet som också kan kräva samarbete. Så samla hinkarna, spadarna och annat och gå ut för att bygga ett riktigt fint sandslott.

3. Spela minigolf

Minigolf är mycket enklare – och roligare – än vanlig golf. Passa på att spela minigolf med barnen en solig dag och prova på alla finurliga (vissa svåra, vissa enkla) banor. Antingen kan man tävla eller så kan man bara ha kul tillsammans.

4. Cykla

Cykla nerför gatan eller kvarteret där ni bor eller åk på en längre cykeltur, kanske i parken eller något naturreservat? Cykling är en populär aktivitet under sommaren, så gå ut på en cykeltur ni också!

5. Gör egen isglass

Att göra isglass är superenkelt och en omtyckt aktivitet bland barnen. Det finns många recept, men i grunden behövs vatten, en smaksättning och kanske lite socker. Sedan ska det in i frysen. Inget passar bättre en varm sommardag än en isglass!

6. Grilla korv

Många grillar under sommaren, speciellt med familjen och släkten. En mysig sommarlovsaktivitet är att grilla korv med barnen i parken eller någon annanstans där det finns grill. Att grilla korv är enkelt; allt man behöver är grillkorv, korvbröd, ketchup och senap. Ett bra tips är att ta med sig detta till lekparken för att grilla – så kan barnen leka först och sedan grilla.

 7. Baka en jordgubbstårta

Jordgubbstårta är en klassisk sommartårta, men man kan egentligen baka vilken tårta som helst. När man bakar med barn vill man kanske förenkla processen och köpa till exempel färdiga tårtbottnar. Sedan är det bara att vardera med tårtbotten, vaniljkräm, jordgubbssylt, grädde och jordgubbar. Enkelt och gott.

8. Ha ett vattenkrig

Under en extra varm sommardag behöver man kanske kyla ner sig lite, speciellt barn som ofta är i rörelse. Vattenkrig är därför en både rolig och praktisk aktivitet. Det är bara att fylla ballonger med vatten, ta på sig badkläder och sedan är det krig!

9. Campa

Man behöver inte åka till en campingplats för att campa – man kan campa i trädgården, balkongen eller på studsmattan. Solkräm är något som är viktigt att ha med sig för en lång dag utomhus om man campar. Att campa är en rolig aktivitet att göra tillsammans under lite varmare kvällar för att sova under bar himmel och spana stjärnor.  Kanske kan ni känna igen vissa stjärnkonstellationer, till exempel Karlavagnen, Stora och Lilla björn.

10. Fiska

Man behöver inte riktiga och professionella fiskeredskap för att fiska – det räcker att knyta ett rep på en pinne och låta barnen fiska. Sedan är det bara att låta fantasin ta över. Detta kan vara ett bra tillfälle för barnen att vara ute i naturen, kanske vid en å eller sjö, och bara slappna av och njuta av naturen.

11. Låna böcker på bibblan

Många tycker att sommarlov är skönt för att man slipper skolan, men ledigheten kan vara ett bra tillfälle att läsa böcker som man faktiskt tycker om och är intresserad av. Ett tips är att ta barnen till biblioteket, och låta dem ta sin tid att bläddra bland böckerna. Kanske hittar de nya bokfavoriter som främjar lusten att läsa?

12. Spela fotboll

Spela fotboll eller någon annan bollek. Oftast är det roligast om man är lite flera, så bjud in några kompisar att vara med. Om man inte har en fotbollsplan i närheten kan man spela fotboll i trädgården, parken eller någon annan öppen slätt. Man kan då använda stenar eller pinnar för att markera ut målen. Bollsporter är en av fler fartfyllda sommaraktiviteter, vilken bollsport är er favorit?

13. Plocka blommor

Gå till en äng, skogen eller någon annanstans där man får plocka blommor och gör en fin bukett. Antingen kan barnen göra varsin bukett eller så gör man en tillsammans. Ett tips är att ta med sig tråd eller ståltråd för att skapa blomsterkransar, som kan vara fina att hänga upp.

14. Besök en bondgård

Under sommaren är exempelvis kor ofta ute och betar. Att besöka en bondgård kan vara en utflykt, speciellt för barn som bor i stadskärnan. Ta med matsäck och besök närmaste bondgård för att titta på kor, hästar, får och kycklingar. Kanske får man klappa och mata dem?

15. Spela kort eller brädspel

Att spela spel är någon som man kan göra både inomhus och utomhus, så det är en passande aktivitet för både regniga som soliga sommardagar. Prova på något nytt spännande brädspel, eller googla efter nya kortspel. Eller varför inte bygga ett korthus?

Vilka sommarlovsaktiviteter brukar ni hitta på?

Har ni fler tips på fartfyllda, spännande och underhållande sommarlovsaktiviteter? Eller har idéer på exempelvis hantverkskurser för barn? Maila in till info@heykiddo.se! Och glöm inte att njuta av ert sommarlov 2022.

Läs mer: Utomhuslekar för barn