7 tips på roliga utomhuslekar för barn

7 tips på roliga utomhuslekar för barn
20 april, 2022 max
utomhuslekar-for-barn

Nu blir dagarna ljusare och vädret varmare, så passa på att gå ut och lek! Att vara ute i naturen och den friska luften och att röra på sig är bra för alla – men speciellt barn. Hey Kiddo tipsar om 7 roliga utomhuslekar för barn som ger utlopp för energin.

Fysisk aktivitet utomhus är bra för hälsan både fysiskt och mentalt. Dessutom ger lek utomhus mer frihet. Det finns till exempel inga väggar eller möbler i vägen, och man måste inte dämpa sig för att undvika att störa grannarna. Man kan helt enkelt släppa loss! Roliga utomhuslekar för barn passar extra bra för de små krabaterna som har extra mycket spring i benen. Då kan de nämligen hitta ett utlopp för all sin energi. Tips på platser att leka på är trädgården, lekparken (eller bara en vanlig park) eller skogen. Precis som vanlig lek måste man inte vara många för att leka, men ju fler det är desto roligare är det! Ibland kan det vara kul att få med alla vuxna också! Du kan ju köpa kaffe online och bjuda. Utomhuslek är en jättebra aktivitet att göra med barn och sin barnvakt från Hey Kiddo!

Här är 7 roliga utomhuslekar för barn

1. Katt och Råtta

För att leka denna lek behöver man vara fler än 4 personer. Det första man gör är att utse en katt och en råtta. Övriga deltagare formar en ring runt råttan genom att hålla varandra i handen. Katten lämnas utanför ringen. Leken går ut på att katten ska försöka ta sig in i ringen och fånga råttan. Deltagarna som formar ringen försöker hjälpa råttan genom att hindra katten att ta sig in. Om katten lyckas ta sig in i ringen kan deltagarna i ringen släppa ut råttan och försöka fånga in katten. När råttan har fångats av katten byter man ut katt och råtta och börjar om leken igen. Katt och råtta tillhör verkligen roliga utomhuslekar för barn!

2. Bakvänd kurragömma / Sardinasken

Den här leken bör man vara fler än 2 personer. Alla deltagaren förutom en, blundar och räknar till 100 (om 100 är för svårt så går 50 bra också). Den som inte blundar springer och gömmer sig på ett bra ställe. När övriga deltagare räknat klart ska dem börja leta efter den gömda personen. Om någon hittar hen, så ska man inte ropa ”hittad!” utan i stället tyst gömma sig på samma ställe. Sedan inväntar man att övriga deltagare hittar gömstället och gömmer sig med dem. Till sist är det bara en kvar som letar. När den sista personen hittar gömstället (där alla sitter packade som sardiner i en ask) är leken slut. Då kan man börja om igen men med en annan person som springer och gömmer sig.

3. Sakletarna

I den här leken ska man delas in i två lag. Du som ledare/barnvakt ska skriva en lista på saker som dem måste hitta. Det kan vara många olika saker, vissa enkla att hitta och vissa svåra att hitta. Båda lag får en likadan lista och leken går ut på att de ska hitta sakerna så snabbt som möjligt. Laget som hittar sakerna snabbast vinner. Exempel på saker som du kan skriva på listan, om ni leker i skogen, är: något gult, något rött, ett blad som är större än en handflata, något som inte hör hemma i skogen, en pinne som är längre än lagets längsta deltagare, något som inte går att bryta sönder, något som färgar av sig o.s.v.

4. Djurleken

I den här leken behöver man också vara fler deltagare. Alla ska sätta sig i en ring, förutom en person som sätter sig i mitten av ringen och håller för ögonen. Personen som sitter mitt i ringen ska säga ett djur. Då ska någon i ringen härma det djuret. Leken går ut på att personen som sitter i mitten av ringen ska gissa vem det är som härmar djuret. Man kan också köra en annorlunda version av denna lek, då personen som sitter i mitten inte säger någonting. I stället börjar någon i ringen härma ett djur av eget initiativ, och personen i mitten av ringen ska gissa vem det är som härmar, och vilket djur det är.

5. Knuten

Den här leken börjar med att alla ställer sig i en tät ring. Sedan ska alla blunda och sträcka in händerna i ringen, och försöka hitta två händer att ta tag i. Alla måste hitta två händer att ta tag i, från två olika personer, så att det inte blir att man håller i händerna två-och-två. När detta är klart så öppnar man ögonen och ser att man har en stor knut. Nu ska man försöka trassla ut knuten, men man får absolut inte släppa händerna. Det man kan göra är att kliva över varandras ärmar, gå under, snurra och en massa annan akrobatik. Om man lyckas få till en stor vanlig ring så har man vunnit leken tillsammans.

6. Hinderbana

Om man kan leka på en lekplats är hinderbana en perfekt aktivitet. Man kan bestämma rutten av hinderbanan och använda sig an sandlådan, gungan, rutschkanan och klätterbanan som finns på plats. Man kan också ta med sig eget material såsom rockringar och gamla kartonger för att kliva i. Det är viktigt att vara tydlig med vart banan går så att alla deltagare har koll. Vill man göra det ännu svårare (och roligare!) kan man ta tid och tävla med varandra om vem som klarade hinderbanan snabbast. Vill man inte ha ett tävlingsmoment kan barnen tävla mot sig själva genom att försöka uppnå snabbast tid då dem klarar hinderbanan.

7. Rita på asfalt

Ta med asfaltskritor och rita på gatan där ni bor. Var försiktiga med att hålla er på trottoaren. Gör ritlekar eller rita fritt. Såklart så försvinner färgen med vatten, så antingen kan man invänta regn eller hälla över en hink med vatten på målningarna när man är klar.

Kan du fler roliga utomhuslekar för barn?

Tipsa redaktionen genom att maila info@heykiddo.se