Bli motiverad inför skolstart 

Bli motiverad inför skolstart 
20 augusti, 2021 max
barnvakt motivation

Sommaren går sakta mot sitt slut och hösten gör sitt intåg. För många kan det kännas jobbigt att sätta igång med förskola och skola efter ett långt och härligt sommarlov. Men det behöver det inte vara! Livscoach Kai Ideström ger tips på hur man inviger höstterminen på bästa sätt både för barnen och er barnvakt.   

När det kommer till att börja skolan och förskola efter att ha varit ledig så förklarar Kai Ideström att man måste tänka på det som olika lägen eller ”modes”. Likt en telefon som varit på flygplansläge måste man ställa om till normalläge; man måste gå från att ha haft “ledigtläge” till “skol-och förskoleläge”. Ett sätt att göra det är genom att finna motivation. Men vad är motivation egentligen? 

– Motivation är en inre drivkraft som gör att vill något på riktigt, exempelvis; du vill vara höjdare på basket eller kunna spela gitarr eller vara superduktig på att måla. Om du känner att det verkligen är något du vill, kommer du vara motiverad till att göra allt som krävs för att det verkligen ska bli så, förklarar Kai Ideström.  

 Men för den som har svårt att hitta sin inre drivkraft finns det tips och tricks som gör början av höstterminen enklare.  

 – Jag tror att man ska ta en sak i taget. Tänk absolut inte att terminen kommer att vara lång och att det är tråkigt att gå i skolan och förskolan. Den tanken som du tänker mest, kommer att vara den som kommer att snurra i ditt huvud mest, förklarar Kai Ideström.  

Istället påpekar hon att fokusera på det positiva och se till att planera in en rolig sak per dag.   

– Försök att hitta något litet som gör dig glad varje dag, oavsett vad det är. Och tänk på det och försök att se fram emot det. Känn i din kropp hur det känns när du tänker på just det. Känner du dig glad, förväntansfull? Försök att tänka så varje dag, om en under en kort stund. Du kan även sätta en påminnelse på din mobil någon gång under dagen som påminner dig om att tänka på det roliga, skojiga under några minuter. Och försök att komma ihåg hur det känns i kroppen. Ju fler sinnen man involverar, desto bättre, säger hon. 

Bli motiverad – våga ta hjälp av t ex er barnvaktare

Men att känna sig motiverad är även något föräldern, barnvakten, läxhjälparen och kompisen kan hjälpa till med. Kai påpekar att man kan finnas där för den som tycker det känns jobbigt inför höstterminen, bara genom att vara lyhörd och ställa frågor kan man gå en lång väg.  

– Som förälder, studybuddy, barnvakt eller kompis – ska du fråga först och främst fråga vad personen känner inför höstterminen. Då hör ju barnet självt, och du också, vad det tycker om sin skol-eller förskolegång. När man hör sig själv prata om det, blir bilden oftast tydligare eftersom det är ju barnet självt som vet vad är roligt, kul eller motiverande, fast ibland har det inte kunnat sätta ord på det. Du som lyssnar, var lyhörd och stötta det som är positivt i det personen berättar. Fråga mer om det som är bra, motiverande och försäkra personen också om att du finns där som en stöttepelare för stöd. Men försök att få barnet att tro att den klarar av uppgiften. Få barnet att få större tilltro och tillit till sig själv. Och som jag skrev innan – bara ta en uppgift i taget, en sak åt gången, säger hon.  

 

/ Barnvakt Rakel 

 Läs fler artiklar från våra barnvakter här