Glöm inte att dansa med barnen! 

Glöm inte att dansa med barnen! 
17 maj, 2021 max
malmö barnpassning

Glöm inte att dansa med barnen! 

Det kommer inte som någon överraskning när vi hör att stillasittande ökar. Vi sitter framför datorn, mobilen, tv´npaddan och samtidigt har träningen varit inställd ett tag på grund av pandemin. Men det betyder inte att en ska sluta röra på sig! Tvärtom, säger SM vinnare i rytmisk gymnastik Ellen Kastensson, nu mer än någonsin ska en upp och dansa med barnen.  

Hur ska vi röra på oss mer?  

En behöver inte köra ett två timmars långt träningspass för att känna att man har rört på sig. Istället kan man fokusera på de korta och explosiva rörelsestunderna i vardagen. Tillsammans med nannien/barnvakten kan en sätta igång och röra på sig.   

— Jag dansar när jag lagat mat, diskar, städar, jag dansar till och med när jag sitter och pluggar! Säger Ellen.  

Ellen började med rytmisk gymnastik redan vid sju årsålder och jobbar idag som tränare för andra som dansar. För Ellen har träningen varit mer än bara en fritidsaktivitet, hon förklarar att dansen gjort henne gladare, piggare och överlag ökat hennes koncentrationen, något hon också märker på sina gymnaster 

— Det blir liksom skillnad med en gång, från att man har en dålig dag, till att man mår jättebra bara efter att man dansat en liten stund, säger hon.  

Men bäst av allt är att man får uttrycka sig.  

— När man dansar kan en uttrycka sina känslor utan att behöva prata. Är en  glad, ledsen, arg, allt kan få komma ut med dansen.  

Ellen berättar att när hon tränar med sina gymnaster så turas de om att välja musik och använder sig av låtar för att sätta rätt stämningMed barnvakten kan ni göra det samma, och också prova att hitta på egna koreografier som ni kan visa upp för andra.  

Tips från nanny:  

Turas om att välja musik  

Kör danslekar: dansstopp, hela havets stormar  

Prova dansa när du gör annat, bakar, ritar, leker; dans kan man få in närsomhelst.  

Hitta på en egen dans att visa upp 

 

 Skriven av barnvakt/nanny Rakel