
Dags för lite kul kultur för kidsen? I mars 2002, drygt en månad efter att barnboksmästaren Astrid Lindgren har avlidit, instiftar regeringen ett litteraturpris med fokus på barn- och ungdomslitteratur. Priset får namnet ALMA, eller Astrid Lindgren Memorial Award, och syftet är att i linje med Barnkonventionen främja barn och ungas rätt till högkvalitativ kultur, liksom litteratur. Med en prissumman på fem miljoner kronor seglar ALMA-priset upp på en första plats bland barn- och ungdomslitteraturpriser. Den som årligen tilldelas priset är antingen en författare, illustratör eller en organisation som aktivt arbetar för att gagna barn och ungas läsvanor, och dessutom arbetar i en human och demokratisk anda, a la Astrid Lindgren.
Det har nu gått 19 år sedan Lindgren gick bort, men hennes liv och verk är i allra högsta grad levande, inte minst hos de författare, illustratörer och organisationer som över åren tilldelats priset. Under coronavåren 2021 tillkännages den franske författaren Jean-Claude Mourlevat som pristagare, dessvärre är inga av hans böcker ännu översatta till svenska. Däremot finns det en drös andra böcker att välja och vraka bland hos de tidigare pristagarna.
De vinnande författarna, illustratörerna och organisationerna sträcker sig världen över, och riktar sig till barn i åldrar från nyfödda till unga vuxna. Härunder listas ett axplock av vinnarna och deras titlar, med start i vårt eget land. Perfekt kultur för kidsen
Barbro Lindgren, Sverige, vinnare 2014
Barbro Lindgren är inte släkt med Astrid Lindgren, men hennes böcker för barn och unga spelar i samma liga som Lindgren på A. Barbro Lindgren skriver böcker för barn i åldrarna 0 upp till 12 år, de mest kända är Loranga, Masarin och Dartanjang samt Max-böckerna. 1991 gav Barbro Lindgren tillsammans med illustratören Eva Eriksson ut boken Titta Max grav!, som är den första svenska pekboken för vuxna.
Titta Hamlet! (2017)
Shakespeares kardinaldrama Hamlet pekbokiseras i denna bok, vilket passar bra för barn i alla åldrar, oavsett om man vill kolla på Anna Höglunds fantastiska illustrationer eller förstå de existentiella frågorna texten diskuterar. Att läsa eller att inte läsa blir inte en fråga här, med hjälp av illustrationerna och Lindgrens tolkning av texten limmas boken fast vid läsarens hand. Boken berör de existentiella ämnena, vilket öppnar till såväl diskussion som lärande.
Kitty Crowther, Belgien, vinnare 2010
Kitty Crowther skriver och illustrerar sina egna barnböcker som riktar sig framför allt till barn i åldrarna 3-6 år, men hon har även illustrerat barnböcker av författare som Ulf Stark och Astrid Lindgren. Motiveringen till att just Crowther tilldelades priset 2010 var bland annat att humanism och medkänsla är högst närvarande.
Min vän Jim (2017), 3-6 år
Min vän Jim handlar om kråkan Jack som vill upptäcka världen, han vänder sig till havet där han träffar fiskmåsen Jim. Jack och Jim blir nära vänner och när Jim upptäcker Jacks goda berättarteknik sprider sig ryktet om kråkan. Boken handlar både om att två killfåglar förälskar sig i varandra, samt om litteraturens kraft.
Baek Heena, Sydkorea, vann 2020
Baek Heena öppnar världen till sina böcker genom hennes detaljerade illustrationer och häpnadsväckande fantasi. Med inslag av magi och det övernaturliga delger Heena en bred palett av fantasi, som enbart barn kan sätta sig in i.
Molnbullar (2019), 3-6år
En morgon vaknar två kattungar upp och upptäcker att biten av ett moln har fastnat i en trädgren. De plockar ner molnet och tar med det hem. Katternas mamma använder en bit av molnet som ingrediens i sina bullar. När katterna äter bullarna, eller molnbullarna, börjar de flyga. Boken ger garanterat mycket skratt och lustfylldhet.
Sonya Hartnett, Australien, vann 2008
Sonya Hartnetts skrivande liv började redan som publicerad 15-åring och sedan dess har hon ett tjugotal titlar bakom sig. Böckerna handlar mycket om människans relation till naturen och omvärlden. Böckerna riktar sig främst mot begynnande tonåringar.
Arja och Råttiz (2010), 6-9år
Bokens huvudperson heter Hanna och hon har döpt sina händer till Arja och Råttiz. Arja och Råttiz gör en massa skyldiga och oskyldiga bus, bland annat nyper Hannas lillebror. En dag målas ett svart streck på väggen och när Hannas pappa anklagar henne för detta får istället Arja och Råttiz skulden, trots att Hanna är fullt medveten om att det inte stämmer.
Vill du läsa fler artiklar som Kul kultur för kidsen? Läs mer på Hey Kiddo Nanny
Intresseanmälan – Nanny som brinner för kultur