Odla med barnen

Odla med barnen
13 april, 2021 lmg
Odla med barnen nanny
En återkommande aktivitet bland våra barnvakter är att odla med barnen. Här kommer lite inspiration som kanske kan vara näringsrik för både förälder och nanny.

Att odla är kul för såväl stora som små, och det finns massor av odling som passar perfekt även för barnen. För den otålige är smörgåskrasse ett perfekt alternativ då fröna gror snabbt vilket gör att man kan se en tydlig utveckling från dag till dag. Dessutom passar det perfekt på frukostmackan och kan vara ett kul sätt för barnen att få i sig lite grönt. Fröna kan köpas i de flesta livsmedelsbutiker samt i blomsteraffärer.

Odla med barnen? Börja med krasse

Krasse är superenkelt att odla och man behöver inte ens jord för att så fröna. Det räcker med att sprida ut fröna tätt på fuktat hushållspapper eller bomull som placeras på ett fat. Används hushållspapper kan det vara bra att använda cirka tre lager papper för att öka tjockleken en aning. Efter att fröna är utspridda placeras fatet i ett ljust läge, förslagsvis vid ett fönster. Vattna krassen varje dag och följ utvecklingen tills stjälkens höjd mäter cirka 3 cm och hjärtformade blad har utvecklats. Då är krassen redo att skördas vilket görs genom att klippa av stjälkarna med en sax. Det tar bara några dagar innan krassen växt till sig och är färdig för att ätas.

Vill man ta det steget längre är ett perfekt pyssel att förbereda de odlingskärl man använder för att så sin krasse. Det kan man göra enkelt genom att använda en gammal äggkartong eller klippa av botten på ett mjölkpaket till ett fat med låga kanter. Dessa kan målas och dekoreras efter valfri design, det är bara fantasin sätter gränserna!

Extern källa – Odla med barnen:
Odla.nu, n.d.

 

Intresseanmälan – Nanny med gröna fingrar