7 saker att göra under höstlovet med barn

7 saker att göra under höstlovet med barn
27 oktober, 2022 Olivia Karsten
saker-att-göra-under-höstlovet

Det börjar äntligen närma sig höstlov!

Visste ni att förr i tiden i Sverige så kallades höstlovet för potatislov – eftersom eleverna fick ledighet under en vecka för att hjälpa till med potatisskörden hemma. Allteftersom jordbruket fick mindre betydelse i Sverige så ändrades det därefter till höstlovet som börjar närma sig. Därför är höstlovet nu ett tillfälle för alla barn att vila, göra roliga aktiviteter, leka och kanske till och med läsa böcker och kolla på film hemma. Jämfört med tidigare så kännetecknas höstlovet idag med rasslande löv, kyliga vindar, mörka kvällar och halloween – och det finns massa kul att hitta på! Därför har vi nedan listat 7 saker att göra under höstlovet som du som förälder eller barnvakt kan göra tillsammans med barnen:

 

1. Bjud in kompisar till halloweenfest!

Det kanske mest självklara med höstlovet är halloween, då alla barn kan klä ut sig till vad som helst, äta mycket godis och kolla på skräckfilm. Vem gillar inte halloween? En kul aktivitet är att ordna halloweenfest, med läskiga dekorationer, halloweengodis, ryslig musik, roliga lekar och sedan såklart bus eller godis.

 

2. Leka på lekhus

Kanske har barnen för mycket energi av att stanna hemma hela dagen? Då kan man gå på lekhus för att leka loss! Lekhus är en perfekt inomhusaktivitet för denna kalla årsperiod men är också väldigt kul.

 

3. Sagostund

Höstlovet kanske är ett tillfälle att göra saker man inte hade tid till att göra innan, som till exempel sagostunder eller att bara ha högläsning för barnen. Gå till biblioteket tillsammans (om ni inte redan har boken ni vill läsa hemma). Välj ut en eller flera böcker som barnen tycker om och läs, läs och läs! Om ni letar efter boktips kolla in boktips på nannybloggen.

 

4. Höstbingo

Har ni provat på höstbingo förut? Om inte, är detta ett måste för höstlovet. Höstbingo är både roligt och bidrar med fysisk aktivitet ute i den friska luften med barnen. Det består av att man gör en vanlig bingobricka med hösttecken såsom kotte, gult löv, rött löv, pinne med mera, och sedan går man ut i skogen med barnen för att leta. Bingo!

 

5. Spela in en film

En rolig aktivitet hemma kan vara att spela in en film – och det behöver inte vara ett storskaligt projekt. Klä ut er till valfria karaktärer, bestäm vad ni ska dramatisera (eller hitta på något) och sedan filma det med mobilen.

 

6. Baka med trolldeg

Andra saker att göra under höstlovet som är kul att göra är att baka. En enkel aktivitet som man kan göra med barn i alla åldrar är trolldeg! Fixa degen och färga den med karamellfärg, och sedan använd kavlar och formar för att skapa figurer. Ett tips är att ha halloweentema och skapa spöken, spindlar, häxor och liknande. 

 

7. Bio

Gör mer mysigt hemma med popcorn och film, eller gå på biosalong med barnen för att kolla på en ny film. Oavsett om det är hemmabio eller vanlig bio är det en superbra aktivitet för kyligare och mörkare kvällar. Är man hemma kan man till exempel ordna med filmamaraton, medan om man är på bio kan man gå och se den senaste barnfavoriten.

 

8.  Planera en kortare resa inom Sverige, eller utomlands.

Tips att göra under lovet är att planera in en kortare resa någonstans. För att hitta inspiration kan man exempelvis kolla in matochresearchbloggen.se, som är en av Sveriges mest lästa resebloggar som drivs av Christian Muda (som även driver den strategiska digitalbyrån Boosty.se och Byraval.se som hjälper företag att välja digitalbyrå.

 

Är du på jakt efter fler saker att göra under höstlovet?

Det finns många roliga aktiviteter att hitta på under hösten. Hör av dig till Hey Kiddo direkt eller prata med din nanny för fler roliga idéer.