Separationsångest hos barn och hur du som barnvakt kan hantera det

Separationsångest hos barn och hur du som barnvakt kan hantera det
18 maj, 2021 max
separationsångest barn nanny

Separationsångest hos barn och hur du som barnvakt kan hantera det

Har du upplevt jobbiga och ledsna avsked när du ska passa ett barn och föräldrarna ska lämna rummet? Här får du veta mer om den separationsångest som uppstår hos små barn och hur du kan hantera det som bäst tillsammans med föräldrarna och barnet!  

Separationsångest är en ångest som är mycket vanlig hos små barn, speciellt mellan 3 och 5 år. Den uppstår när de ska skiljas från en närstående eller lämna hemmet och föräldrarna. Vanligtvis uttrycker den sig i gråt eller utbrott 

Psykologen Monica Fahrman beskriver det i sin bok Barns känslomässiga utveckling som något som “framkallas för att den innebär en fara att bli lämnad ensam utan möjlighet att klara sig”.1 Hon understryker att barnets känslor måste tas på allvar och att man alltså måste låta barnen få känna sig ledsna.  

Liv Svirskyleg psykolog och psykoterapeut, tar emot barn, ungdomar, vuxna och par på STHLM KBT i Stockholm 

Till dig som barnvakt har hon flera tips för att hantera separationsångesten hos de barn du tar hand om: 

  • När du träffar barnet för första gången, bekanta dig med barnet så att hen är trygg med dig som barnvakt. 
  • Gör upp en plan med föräldrarna så att lämning går på ett bra sätt. Man kan exempelvis göra upp någon regel och bestämma att man ringer en förälder ett tag efter lämningen. Alternativt kan man bestämma att man går in i ett rum och leker en stund med barnet vid lämningen. Det är viktigt att du som barnvakt inte ska känna att du är i vägen och att det du gör är något som föräldrarna tycker är bra. 
  •  Undvik allt för långa avsked med barnet. Ett barn blir ofta glad fort efter att föräldern har lämnat så det kan vara en bra idé att dra av plåstret snabbt istället för att barnet ska vara ledsen en lång stund. 
  • Det är bra om du kan vara snabb på att göra en aktivitet för att få barnet på andra tankar. Du ska inte förneka oro, ledsamhet eller längtan till föräldrarna, men säg också att barnet kan längta och vara ledsen och samtidigt hitta på något att göra, kanske rita eller leka. Exempel på enkla aktiviteter hittar du här och här. 

 

Psykologen Liv Svirsky menar även att det är föräldrarna som ska kommunicera om rädslan, oron och separationsångesten med barnet, och inte du som barnvakt. Eftersom det är föräldrarna som känner barnet bäst och vet hur hen kan reagera och bli tröstad, måste de också informera dig som nanny. Samarbetet och en bra dialog är alltså nyckeln här. 

– Alla barn vill inte bli tröstade på samma sätt, så det ska föräldrarna berätta om till exempel, säger Liv Svirsky.

Är det en bra idé som barnvakt att läsa på om separationsångest hos barn?

– Ja, det är inte fel att göra det, men barnvakten är ingen behandlare i det här. Man kan läsa på för att själv inte bli orolig, men främst ska man få information och tips från föräldrarna. 

Liv Svirsky menar även att separationsångesten brukar växa bort av sig själv hos de flesta barn. Men skulle det vara så att problematiken med separationsångesten kommer tillbaka hos ett barn vid 7-10-årsåldern ger hon råd om att söka psykologbehandling.  

Ett sista tips: lyssna på Liv Svirskys podd Barnpsykologerna om du vill veta mer, första avsnittet handlar om just separationsångest! Podden berör frågor om barns utveckling och föräldraskap.  

Lycka till med barnet du tar hand om, och glöm inte att kommunikation med föräldrarna är nyckeln! 

 

Skriven av Elodie Pradet

Här kan du som nanny eller förälder läsa fler blogginlägg 

 

Intresseanmälan – Rutinerad nanny

     

    Hitta barnvakt – få första träffen gratis

    Kontakta oss