Musik för barn

Musik för barn
10 november, 2021 max
musik-for-barn

Klappa händerna, stampa fötterna och sjung med! Musiken finns för att hjälpa oss uttrycka oss själva, och enligt musiklärare och musiker Nathaniel Glasser Skog är den central för utvecklingen.

Uppvuxen i en musikalisk familj väcktes Nathaniels intresse för musiken tidigt. Med en mamma som spelade fagott och två äldre bröder som spelade viol, piano, cello och gitarr hade Nathaniel en naturlig fallenhet för musiken. Nathaniel berättar att det tidigaste minnet av musiken var när han hörde sin mamma och sina bröder spela.

– Mina föräldrar lyssnade mycket på musik när jag var liten så jag blev introducerad till både inspelad och livemusik från en tidig ålder, förklarar han.

Idag jobbar Nathaniel som musiklärare och gör projekt både inom och utanför arbetsplatsen. Ibland får han ett gig eller jobbar som musiker, men han berättar att han också gör mycket hobbyspelande där han komponerar och arrangerar musik själv.

På vilka sätt är musik bra för barn tror du?

– Jag tror att det är bra på massvis av sätt; det hjälper med självförtroendet, att bearbeta känslor, att bli mer koordinerad. Det har till och med bevisats att barn som studerar musik eller lär sig instrument får en förbättrad inlärningsförmåga även i andra ämnen.

Nathaniel, som är uppvuxen i USA berättar att musiken spelade större roll i undervisningen där än vad den gör i Sverige. För att hjälpa eleverna bli motiverade berättar han att han ofta försöker stötta elevernas intresse och hjälpa dem.

– Märker jag att en elev är särskilt intresserad av musik försöker jag hjälpa dem komma i kontakt med Kulturskolan för lektioner eller också privatlärare, förklara han.

Slutligen förklarar Nathaniel att musik är ett mänskligt behov som berikar våra liv och hjälper oss uttrycka oss själva.

– Musik kan verkligen höja vårt humör och förena människor. Musik är i grunden ett universellt språk som alla kan relatera till, säger han.

Tips på hur du kan få in mer musik i vardagen

• Det finns massvis med roliga lekar med musik; dansstopp, taktlekar och hela havets stormar.
• Våga prova ett nytt instrument.
• Lyssna på musik när du bakar, ritar, leker eller pysslar.