Ta med barnen på teater – online

Ta med barnen på teater – online
15 april, 2021 max
barn på teater nanny

Ta med barnen på teater – online

Coronavirusets framfart har hindrat fysiska möten i den kulturella världen. Som nanny  är det i princip omöjligt att ta med barnen på teater. Men istället för att ställa in har många kulturforum valt att ställa om och att sända sina alster digitalt, i vissa fall för en symbolisk summa och i andra fall helt gratis. Kulturen lever, om man så vill, genom internets förutsättningar. Även om det innebär vissa begränsningar i att publiken inte upplever det fysiska mötet som kulturen så mycket är, finns det fortfarande möjlighet att resa land och rike runt – från sin egen dator – barnen på teater år 2021. Till teatern kan det vara mysigt med te. Du kan köpa te online här. Här nedan följer ett antal tips på teater- och dansföreställningar samt konserter för barn och unga som kan ses gratis eller för en mindre summa digitalt.

 

Lilla Svansjön, Unga Dramaten Online 

Sveriges kardinalteater sätter upp Tjajkovskijs klassiker Svansjön – men för yngre personer. Istället för den fyra akter långa baletten visas istället en teater på 40 minuter. En klassisk pjäs har krav på sig att uppfylla publikens förväntningar som sedan innan är utlagda till följd av pjäsens status som “klassisk”. Men på scen dyker varken svanar eller en sjö upp, utan tre andra figurer som publiken själv får skapa sig en tolkning kring; är det människor, hjortar, eller ankor?

De förväntningar som pjäsen kan antas ha bidrar till att karaktärerna drabbas av en oro – att inte uppfylla kraven. Istället för att avbryta pjäsen och ställa in, väljer karaktärerna istället att göra sin egen tolkning av Tjajkovskijs verk och spjärna emot de redan utlagda normer som finns runt den 150 år gamla pjäsen. Pjäsen handlar om att duga som man är och ifrågasätter de normer som livet präglas av.

Pjäsens regissör och koreograf Claire Parson vill genom sin koreografi och regi äventyra rådande normer och samtidigt öppna upp för dialog om dessa. En rolig pjäs som många, som varken är svanar eller ankor, kan känna igen sig i. Ris och ros spelar ingen roll – du duger som du är.

 

Drillar och draköron, Konserthuset för barn och unga, 

Författaren Lennart Hellsing är stamfader till titlar som Krakel Spektakel och ABC-boken, och har även boken Drillar och draköron; boken om instrumenten, som symfoniorkestern tolkar.

Genom verk av Mozart, Beethoven och Tjajkovskij utforskas orkesterns många olika instrument och element. Bolibompaprogramledaren Ayla Kabaca står i glittrig silverklänning och läser hur Hellsings berättelse; på rim!

Konserten är rolig och samtidigt otroligt lärorik – kanske till och med en källa för ett musikintresse?

 

Peter och vargen, Konserthuset för barn och unga

Pojken Peter går på promenad med sin vimsiga anka, som äts upp av en varg. Vargen riskerar att skjutas av jägare, men Peter får jägarna att ändra sig och skickar istället vargen till en djurpark. Berättelsen är en rysk folksaga och har komponerats av Sergej Prokofjevs och sedan den kom ut 1936 har den fängslat barn.

I berättelsen finns karaktärer som ankan, som senare blir uppäten, samt Peter själv och hans katt och fågel. Med hjälp av bland annat klarinetten och oboen gestaltas karaktärerna. Utöver den målande musiken visas illustrationer av IIon Wikland, som även illustrerat verk som Mio, min Mio. Musiken varvas med att skådespelaren Andreas Rothlin Svensson berättar historia om Peter och Vargen.

Trots att vargen ätit upp Peters vän ankan är Peter villig att ursäkta honom och även skydda honom. Berättelsen visar om inte minst vikten av att förlåta och gå vidare.

 

Konsertpatrullen, Konserthuset för barn och unga

En annorlunda serie om tre delar där vännerna Iris, Theo och Tara undersöker det blåa konserthuset där ett mystiskt föremål har hittats. För att inte avslöja för mycket är serien otroligt givande och även här kan den mynna ut i ett musikintresse som heter duga. Trots att det mest är serien där de tre kamraterna diskuterar med varandra och går på äventyr lär sig även publiken om musik och kultur på att roligt och uppseendeväckande sätt!

 

Det magiska huset, Unga på Operan

Denna serie om tre delar utforskar allt som gömmer sig på den kungliga Operan i Stockholm. Publiken upptäcker husets alla färgsprakande och häftiga kostymer samt baletten. Upptäckaren Sara visar runt oss i huset och allt som sker där. Samtidigt finns det möjlighet att ladda ner en lärarhandledning som du som barnvakt eller förälder kan använda dig av för att göra serien ännu mer lärorik!

 

Det finns massvis med aktiviteter att göra med ditt barn på internet om någon av er är sjuka. Vill ni göra något lite spirituellt kan ni spå i tarot online och behöver du planera maten kan du som förälder jämföra matkassar online.

 

 

Intresseanmälan – Nanny som kan ta med barnen på teater