Enkla inomhusaktiviteter för barn

Enkla inomhusaktiviteter för barn
20 april, 2021 max
inomhusaktiviteter nanny

Tips på enkla inomhusaktiviteter för barn

Här kommer några tankar om inomhusaktiviteter för barn från mig, Elvira som jobbar med barnpassning. Som nanny går en stor del av jobbet ut på att underhålla sina barnvakts-barn, men det kan lätt bli så att barn dras till skärmplattor och datorer över fysisk lek – detta är något man gärna vill dra ner en del på. Enligt 1177 Vårdguiden kan för mycket skärmtid hos barn leda till psykisk ohälsa, och enligt Lovisa Fagerlund, legitimerad optiker, leder ofta mer än två timmars skärmtid per dag för barn till digital ögontrötthet, trötta och irriterade ögon, och skärmtid för sent på kvällen ger en störning i dygnsrytmen, vilket i sin tur leder till sämre sömn.

Enkla inomhusaktiviteter för barn jag som nanny gärna gör:

  • Att rita – Färgläggning och att rita utvecklar finmotorik, fokus och koncentration, och uppmuntrar kreativitet hos barn. Något jag upplevt som extra roligt för barnen är om man ibland gör det till en lek. Ett exempel på en målarlek kan vara att man på en minut ska rita sin bästa katt, eller blomma, eller vad det nu blir som man kommer på i stunden. Mina barnvaktsbarn kom även på att det blir ännu roligare om man med stängda ögon väljer några färgpennor som man måste måla figuren med, även om färgerna inte alls passar in.
  • Att pyssla – Det kan handla om origami, pärlplattor, klippa och klistra ihop nya uppfinningar, mm.
  • Att bygga med lego eller liknande – Här får barnen öva på problemlösning, finmotorik och använda sin fantasi för att bygga nya skapelser som man sedan kan leka med.
  • Att baka eller laga mat – Det är roligt för barnen att få vara med och hjälpa till med matlagning eller bakning. De får känna att de hjälper till och är duktiga, samtidigt som de lär sig något nytt om hur man gör saker i köket.
  • Spela kort eller sällskapsspel – Detta kan bli hur kul som helst när barnen själva får välja vilket spel de vill spela!
  • Spela musikinstrument eller sjunga – Många barn tycker om musik och att lära sig att spela delar av låtar de tycker om. Här kan du köpa instrument online.
  • Att läsa – Att läsa är alltid bra att träna på, och när barnen själva får välja böcker tycker de ofta att det är extra roligt! Ett tips är att sätta läsning i slutet av kvällen som en rutin. Det ger en viss avslappning för barnen innan de ska sova, samt något att se fram emot i slutet av kvällen.

Gör man aktiviteter som dessa till en rutin över spel på skärmar så blir allt mycket enklare och roligare för alla! Ett tips till både barnvakter och föräldrar.

Källor:

Neil, L. (20 september 2018). 7 anledningar till varför färgläggning är bra för ditt barn. ABC Leksaker. https://www.abcleksaker.se/blogg/farglaggning-bra-barn-utveckling/

KlarSynt. (u.å). För mycket skärmtid – så påverkar det ditt barn. https://klarsynt.se/%C3%B6gonh%C3%A4lsa/f%C3%B6r-mycket-sk%C3%A4rmtid-s%C3%A5-p%C3%A5verkar-det-dig-och-dina-barn

Bolin, M. Lööf, M. (15 april 2019). Barn och skärmtid. 1177 Vårdguiden. https://www.1177.se/Gavleborg/barn–gravid/vard-och-stod-for-barn/en-vag-in-for-psykisk-halsa-0-17-ar/barn-och-skarmtid/

Enkla inomhusaktiviteter för barn, skriven av nanny Elvira