Få barnen att vara ute och röra på sig mer

Få barnen att vara ute och röra på sig mer
28 maj, 2021 max
barnvakt barn röra sig mer

Tips på sätt att få barn att vara ute och röra på sig mer 

Med alla dagens alternativ till underhållning blir det lätt att barn håller sig inomhus med en skärm istället för att gå ut i det fina vädret. Enligt 1177 är det viktigt att dra ner på skärmtid för barn till ca två timmar per dag för att minska stress och trötthet. Det är även bra att vara utomhus mycket, enligt Trygg-Hansa och Steg För Hälsa, som beskriver hur D-vitaminet från solljuset, den sänkta ljudnivån med naturljud i bakgrunden, tillsammans med den extra fysiska aktiviteten leder till minskad stress, bättre sömn, och bättre koncentrationsförmåga.  

Här är några tips på aktiviteter man kan göra utomhus tillsammans: 

  • Spela fotboll eller basket. Det finns ofta en fotbollsplan eller basketplan nära vart man än är. Det passar då bra att gå eller cykla till planen och spela lite tillsammans med barnen. De är roliga aktiviteter som man även kan göra andra lekar av, genom att exempelvis försöka att träffa en viss del av fotbollsmålet eller träffa korgen från en längre sträcka – det är alltså lätt att variera. De går även bra att spela utan en riktig spelplan:) 
  • Spela volleyboll eller strandtennis. Roliga sporter som ibland glöms bort, men går lätt att göra både med och utan spelplan. 
  • Hopprep och rockring. Att leka med hopprep och rockring går att göra i en massa olika variationer och kan bli hur kul som helst.  
  • Spela krocket eller kubb. Utomhuslekar som ofta glöms bort, men är riktigt roliga. De övar precision och koncentration. I krocket får man chansen att bygga nya roliga banor inför varje spel, och i kubb får man möjlighet till att byta lag och storlek på planen ofta då omgångarna kan gå ganska snabbt. 
  • Måla med kritor på asfalt. Att rita utvecklar koncentrationsförmågan och uppmuntrar kreativitet hos barn. På detta sätt får ni in alla dessa bra effekter av att rita samtidigt som ni är utomhus och får frisk luft. 

Det finns mycket roligt att göra utomhus, men det finns ännu fler sätt att få in utomhus-tiden i den vardagliga rutinen. Man kan exempelvis göra till en vana att cykla eller gå till och från skola, kompisars hus, träningar, mm. Du som barnvakt eller förälder kan göra det till en vana att gå eller ta cykeln istället för bilen vid hämtningar. Det tar ofta lite längre tid att göra på detta sätt, men ni får in värdefulla minuter utomhus med varandra! 

 

Källor: 

Bolin, M. Lööf, M. (15 april 2019). Barn och skärmtid. 1177 Vårdguiden. https://www.1177.se/Gavleborg/barn–gravid/vard-och-stod-for-barn/en-vag-in-for-psykisk-halsa-0-17-ar/

Neil, L. (20 september 2018). anledningar till varför färgläggning är bra för ditt barn. ABC Leksaker. https://www.abcleksaker.se/blogg/farglaggning-bra-barn-utveckling/ 

Steg För Hälsa. (17 september 2019). Varför är det viktigt för barn att leka utomhus. Steg För Hälsa. https://stegforhalsa.se/leka-utomhus/  

Skriven av nanny/barnvakt: Elvira Holm

Intresseanmälan – Aktiv barnpassning med nanny