Koppla av med yoga   

Koppla av med yoga   
6 augusti, 2021 max
yoga nanny


Koppla av med yoga 
 

För den som har svårt att varva ner och koppla av är yoga en av de bästa aktiviteter – även för barn. På  mattan inomhus eller ute på gräset, yoga kräver inga redskap och kan göras närsomhelst, varsomhelst! Som träningsform utgörs yoga av flertal positioner som förs samman i sekvenser. En som jobbat med yoga i flera år är yogainstruktör Sofie Carlsson. För henne blev yoga ett sätt att varva ner och grunda sig själv i sin egen kropp.  

– Jag gick min första yogakurs i slutet på 90-talet. Jag har alltid varit en sökande själ som farcinerats av det osynliga, mystiska och djupa och yogan tillät mig att utforska dom här delarna av livet, säger hon. 

Yoga har sina rötter i Indien och tros ha utvecklats för omkring 3.000-5.000 år sedan. Själva ordet kommer från sanskrit, ett forntida indiskt språk och betyder att binda samman, i detta fall kroppen och det som finns inom oss själva.  

– Det bästa med yoga är nog hur praktiken hjälper mig att bli mer sann, hel och på riktigt. Sen att det går att praktisera överallt, i princip, och inte behöver kosta pengar är också toppen, förklarar Sofie.  

För den som tidigare inte testat yoga har Sofie massvis med tips. Bland annat säger hon att man måste våga testa sig fram.  

– Välj en yogaform som känns rolig och som tilltalar dig. Ha tålamod med dig själv då allt nytt man börjar göra kräver träning och upprepning. Kom ihåg att yogan inte handlar om prestation utan snarare är ett verktyg för att lära sig lyssna på sin kropp utan hårda ord eller dömande.  

Slutligen påpekar hon att man ska välja att köra med någon som man känner sig bekväm med, och som får en att känna sig trygg. Därför är yoga ett kul och fantasifullt sätt för dig som nanny/barnvakt att träna med barnen, där man kan aktivera både det fysiska och mentala.   

Tips:  

  • Börja med att göra enklare rörelsemönster som solhälsning.  
  • Pressa inte dig själv för hårt, det handlar inte om resultat utan snarare om att vara närvarande i nuet 
  • Prova olika positioner och på olika platser, tills att det känns bra.  
  • Ha kul! Ta inte dig själv på för stort allvar, våga skratta och testa er fram! 

Läs gärna om fler aktiviter som du som nanny kan göra med barnen.

/ Nanny Rakel

Här är hela nanny-bloggen