Roliga lekar för alla

Roliga lekar för alla
3 juni, 2021 max
roliga lekar

Roliga lekar för alla

Ett gott skratt förlänger livet. Det har bland annat en studie från Lunds universitet från 2018 visat. Där kan man se att kropp och själ hänger tätt ihop och att ett gott skratt kan hjälpa en hålla sig friskare. Hur ser vi till att skratta mer? Det vet före detta kolloledare Channa Beggren ett och annat om. Channa som tidigare varit kolloledare för miljöverkstans dagkollo har lärt sig massvis med roliga lekar att göra tillsammans med barnen som garanterar att få fram ett gott skratt.

– Det bästa med lekar är hur kreativ man kan vara, lekarna känns nya varje gång, säger hon.

Hon berättar att det roligaste med att vara ledare är se alla personligheter hos alla barnen och hur de interagerar med varandra. För henne var det som kolloledare kul att ha en stöttande roll med aktiviteter i fokus och att bara vara i sammanhanget i så många dagar och verkligen lära känna alla. För Channa var de kreativa stunderna särskilt bra för att man kunde kombinera lagspel och fysiska aktiviteter med att ibland sitta ner och tex rita av platsen eller rita en upplevelse.

– Det roligaste minnet jag har var nog spökvandringen, både att gå den själv på kollo och särskilt att planera den sen som kolloledare, säger hon.

Några av hennes favoritlekar att köra tillsammans med barnen är bland annat Golvet är lava, Levande Charader och det hon kallar för special kurragömma. (Perfekta lekar att förslår som nanny och barnvakt).

Busiga lekar är roliga så länge de är ofarliga och inte sårar någon såklart!

Förslag på roliga lekar:

Golvet är lava

Tillsammans med barnvakten kan ni sätta upp en hinderbana som ni måste ta er genom, enda kruxet är att man absolut inte får nudda golvet! För golvet är gjort av brännande het lava. Den första som klarar sig till slutet utan att nudda golvet går vidare till nästa nivå, också nästa hinderbana.

Levande charader:

Ett spel många tidigare har spelat, och som Channa berättar, alltid leder till ett gott skratt. Alla deltagare skriver ner fem lappar var, där det står knasiga aktiviteter. Sedan dras lapparna var för sig och ska spelas upp framför de andra deltagarna. Den som gissar rätt på flest lappar kan utropas till vinnare!

Specialkurragömma:

Alla deltagare gömmer sig förutom en som letar. När man blir hittad blir man del av det letande laget och hjälper detektiven hitta de dolda spelarna. I denna version av den klassiska leken blir ingen säker och spänningen får en att vrida och vända.

Källor:

LU 

Skriven av Nanny Rakel

Intresseanmälan – Lekfull nanny

    Läs mer liknande artiklar:

    Få barnen att vara ute och röra på sig mer

    Hey Kiddos barnvakt: “Utomhusträna” barnen