Göra egen adventskalender till barn – guide och tips

Göra egen adventskalender till barn – guide och tips
6 december, 2023 Theodor

Att göra en egen adventskalender för barn är inte bara en kreativ aktivitet utan också ett sätt att bygga upp spänningen inför julen. Genom att skräddarsy kalendern efter ditt barns intressen och passioner kan du skapa en unik och minnesvärd räkning ned till julafton.

Här är en steg-för-steg-guide för att skapa en personlig adventskalender.

Gör en egen adventskalender – steg för steg

1. Planering och Material: Innan du börjar är det viktigt att planera och samla material. Du behöver små påsar eller kuvert för varje dag i december, dekorationer, snören, färgglatt papper och klistermärken. Se till att du har tillräckligt med utrymme för att organisera kalendern.

2. Tema och Personliga Toucher: Fundera över ett tema för adventskalendern som passar ditt barns intressen. Det kan vara favoritdjur, karaktärer eller färger. Lägg till personliga toucher genom att inkludera bilder, små meddelanden eller små leksaker som ditt barn älskar.

3. Fyll Kalendern överraskningar: För att göra kalendern extra speciell, fyll varje påse eller kuvert med små godisar, chokladbitar eller små leksaker. Du kan också inkludera små lappar med uppgifter, som att göra ett julpyssel eller berätta en julhistoria. En större överraskning skulle till exempel kunna vara ett sällskapsspel. Se på shopping och spel online.

4. Hänga Upp Kalendern: När kalendern är färdig, skapa en spännande presentation genom att hänga upp den på en plats där ditt barn lätt kan se den varje dag. Det kan vara i barnets rum, vid frukostbordet eller vid den traditionella julgranen.

5. Den dagliga ritualen: Knyt ihop adventskalendern med dagliga ritualer. Öppna en påse eller ett kuvert varje morgon och spendera lite tid tillsammans med ditt barn. Det kan vara att läsa en julsaga, göra ett pyssel eller bara prata om dagen som kommer. Är ni sugna på en riktig ritual kan ni läsa på om tarot online.

Tips när du gör adventskalender till barnen

Att göra en egen adventskalender för barn är inte bara en rolig aktivitet utan skapar också värdefulla minnen och traditioner. Genom att anpassa kalendern efter ditt barns intressen och inkludera dagliga aktiviteter, kan du skapa en magisk och förväntansfull jul för hela familjen.

Hur kan man anpassa adventskalendern för olika åldrar för att göra den intressant för barn i olika utvecklingsstadier?

För att anpassa adventskalendern för olika åldrar kan du överväga innehållet och aktiviteterna. För yngre barn kan du inkludera färgglada bilder och stora, säkra godisbitar. Äldre barn kan uppskatta små leksaker, gåtor eller aktiviteter som är mer utmanande. Anpassa också temat och de personliga toucherna baserat på barnets ålder och intressen för att göra kalendern mer engagerande. Är ditt barn i tonåren kanske han eller hon är mer intresserad av smink och skönhetsprodukter och liknande. Exempelvis är veganska skönhetsprodukter populärt just nu.

Finns det några hållbara alternativ för material som kan användas vid skapandet av adventskalendern?

Hållbara alternativ för material kan inkludera återvinningsbara påsar eller kuvert, användning av återvunnet papper för dekorationer och miljövänliga snören. Du kan även överväga att återanvända material från föregående år eller använda naturliga element som trä eller tyg för att skapa en mer hållbar adventskalender.

Vilka andra kreativa idéer kan inkluderas för att göra adventskalendern ännu mer unik och personlig?

För att göra adventskalendern ännu mer unik och personlig kan du inkludera handgjorda detaljer som målningar eller teckningar från ditt barn. Skapa en dag där ni tillsammans gör ett speciellt julpyssel och inkludera det i kalendern. Använd även familjetraditioner eller små överraskningar som endast känns igen av er familj, vilket ger en extra personlig prägel på varje dag.