Söka jobb utan erfarenhet – tips för att hitta extrajobb

Söka jobb utan erfarenhet – tips för att hitta extrajobb
12 april, 2023 Theodor
Söka jobb utan erfarenhet.

Att hitta jobb som ung utan erfarenhet kan vara en utmaning, men med rätt inställning och strategi ökar du dina chanser att hitta ditt drömjobb! I den här guiden kommer vi ge dig tips som förhoppningsvis hjälper dig att söka och hitta ditt nästa jobb – utan tidigare erfarenhet av arbete.

Varför är det svårt att hitta jobb för unga utan erfarenhet?

Att hitta ett jobb som ung utan tidigare arbetslivserfarenhet kan vara utmanande av flera skäl. Här är några av de vanligaste hindren som unga arbetssökande brukar stöta på:

  • Hög konkurrens: Många andra unga människor söker också jobb utan erfarenhet, vilket kan göra det svårt att sticka ut i mängden.
  • Orealistiska förväntningar: Ibland kan unga arbetssökande ha för höga förväntningar på vilken typ av jobb de kan få utan erfarenhet.
  • Bristande kunskap om arbetsmarknaden: Många unga arbetssökande saknar kunskap om vilka jobb som är tillgängliga och hur man söker dem.
  • Ett tunt CV: Unga arbetssökande kan ha svårt att skapa ett CV som visar upp deras färdigheter och erfarenheter på ett övertygande sätt.

Hur söker man jobb utan erfarenhet?

Här är några tips som du kan ta för att söka jobb utan tidigare erfarenhet:

  1. Identifiera dina styrkor och svagheter: Innan du börjar söka jobb, ta dig tid att reflektera över dina styrkor och svagheter. Vilka färdigheter har du som kan vara värdefulla för en arbetsgivare? Vilka områden behöver du förbättra på? Genom att identifiera dina styrkor och svagheter kan du hitta rätt jobb för just dig och skriva en bra jobbansökan.
  2. Skapa ett övertygande CV: Ditt CV är din chans att visa upp dina färdigheter och erfarenheter för potentiella arbetsgivare. Se till att inkludera relevanta kurser, erfarenheter eller projekt som du har arbetat med som kan visa upp dina färdigheter. Glöm inte att skolan, sporter och intressen också är erfarenheter!
  3. Använd sociala medier: Sociala medier kan vara en användbar resurs för att hitta jobb. Anslut dig till grupper på LinkedIn eller Facebook, följ potentiella arbetsgivare på Instagram och TikTok och använd relevanta hashtags för att hitta lediga jobb.
  4. Kontakta ditt nätverk: Fråga dina vänner, familj och lärare om de känner till några lediga jobb eller har några kontakter som kan hjälpa dig. Ibland kan det vara en personlig rekommendation som gör skillnaden.

Vi förstår att det kan vara utmanande att söka efter studentjobb eller extrajobb – och vi vill därför hjälpa till att göra processen så enkel och smidig som möjligt för dig. Absolut lättast är att du skickar in din ansökan för extrajobb som barnvakt direkt till oss via länken. Om du inte vill jobba som barnvakt så hittar du våra bästa tips och tricks för att hitta det perfekta studentjobbet här nedanför.

Hitta extrajobb som student – 5 tips

1. Förberedelser inför sökandet

Innan du börjar söka efter studentjobb är det viktigt att du förbereder dig ordentligt. Se till att ha ett uppdaterat CV och personligt brev redo, och tänk på vad du vill ha ut av ditt studentjobb. Vill du ha erfarenhet inom ett visst område, eller är du ute efter att tjäna extra pengar? Att ha en klar bild av vad du vill uppnå kan hjälpa dig att rikta in din sökning på de rätta jobben.

2. Var aktiv på sociala medier

Sociala medier kan vara ett kraftfullt verktyg när det gäller att hitta studentjobb. Följ företag som du är intresserad av och håll utkik efter inlägg om jobbmöjligheter på Facebook, Instagram, TikTok och LinkedIn. Du kan också använda hashtags som #studentjobb eller #extrajobb för att hitta relevanta inlägg.

3. Nätverka med dina kontakter

Att nätverka kan vara en viktig del av att hitta ett studentjobb. Prata med dina vänner och bekanta om att du söker jobb, och se om de har några tips eller känner till någon som kan hjälpa till. Du kan också besöka evenemang som karriärmässor eller företagspresentationer för att träffa potentiella arbetsgivare. Nätverk och utbildning är 

4. Utforska olika plattformar

Det finns många olika plattformar där du kan söka efter studentjobb. Några av de mest populära är: Arbetsförmedlingen, StudentJob.se och Indeed. Se till att du är aktiv på de plattformar som passar dina behov och sök efter jobb regelbundet. Ge inte upp om du får avslag – det är väldigt hög konkurrens på studentjobb.

5. Fokusera på din ansökan

När du hittar ett extrajobb som du är intresserad av är det viktigt att du lägger tid och energi på din ansökan. Se till att anpassa ditt personliga brev och ditt CV för varje jobb du söker och betona de färdigheter och erfarenheter som är mest relevanta för jobbet. Undvik att skicka iväg ett allt för generellt CV och personligt brev, det ser arbetsgivaren ofta igenom.

Nu när du läst vår guide förstår du säkert att det kan vara en utmaning att hitta ett studentjobb. Men med rätt förberedelser och strategier kan du öka dina chanser att hitta det perfekta extrajobbet. Var aktiv på sociala medier, lägg tid på nätverk och utbildning, utforska olika plattformar och fokusera på din ansökan. Och som sagt – vill du jobba extra som barnvakt så kan du skicka in din ansökan via länken. Lycka till i ditt jobbsökande!