Klassiska sagor för barn – 20 kända sagor

Klassiska sagor för barn – 20 kända sagor
28 augusti, 2023 Theodor
tips på barnböcker

Klassiska sagor har en magisk förmåga att föra barn in i en värld full av äventyr, fantasifulla varelser och oväntade händelser. Dessa tidlösa berättelser har under generationer charmat och inspirerat barn över hela världen. Här är några ikoniska och kända sagor för barn som har förtrollat läsare i Sverige i årtionden.

Barnsagor – 8 klassiska tips

 1. Pippi Långstrump av Astrid Lindgren: Pippi är en egen och stark tjej med röda flätor och övernaturliga krafter. Hennes äventyr, tillsammans med sina vänner Tommy och Annika, är fyllda med skratt, skoj och oförglömliga ögonblick.
 2. Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren: En gripande saga om två bröder som möter äventyr i en magisk värld efter döden. Berättelsen om deras mod och vänskap är en tidlös klassiker.
 3. Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren: Ronja är dotter till en rövarhövding och hennes äventyr i skogen och vänskap med Birk, son till en rivaliserande rövarhövding, är en berättelse om mod och samhörighet.
 4. Mio, min Mio av Astrid Lindgren: En fantasifull berättelse om pojken Bo Vilhelm Olsson som blir den modige prinsen Mio i landet ”Landet i fjärran”. Hans äventyr är fyllda med magi och faror.
 5. Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton av Tage Danielsson: En hjärtevärmande berättelse om en pojkes försök att göra gott på julafton genom att dela med sig av sina föräldrars rikedomar till de mindre lyckligt lottade.
 6. Mästerdetektiven Blomkvist av Astrid Lindgren: Berättelsen om den unge amatördetektiven Kalle Blomkvist och hans vänner som löser mysterier och krossar brottslig verksamhet i sin lilla stad.
 7. Lilla spöket Laban av Inger och Lasse Sandberg: Lilla spöket Laban är en gullig och humoristisk saga om ett spökbarn som inte kan sova utan sin nalle.
 8. Sagan om Prinsessan Rosalinda av Elsa Beskow: Elsa Beskows sagor om prinsessan Rosalinda och hennes äventyr i skogen och sagovärlden har varit älskad av generationer.

Kända sagor för barn – 12 tips

 1. Alice i Underlandet av Lewis Carroll: Alice’s äventyr i det märkliga och fantasifulla Underlandet är en tidlös berättelse om att utforska en värld fylld av absurda och fantastiska karaktärer.
 2. Snövit och de sju dvärgarna av Bröderna Grimm: Berättelsen om Snövit, en vacker prinsessa som förföljs av en ond drottning och finner skydd hos sju dvärgar.
 3. Askungen av Charles Perrault / Bröderna Grimm: Den klassiska berättelsen om Askungen, en ung flicka som går från att vara en sorgsen servitris till en prinsessa, tack vare en god fe.
 4. Törnrosa av Bröderna Grimm: Den vackra prinsessan Törnrosa, som är förbannad att sova i hundra år tills hon blir väckt av en prins, är en ikonisk saga om väntan och räddning.
 5. Aladdin och den magiska lampan ur Tusen och en natt: Aladdins äventyr när han upptäcker en magisk lampa och en ande som kan uppfylla önskningar är en spännande och förtrollande berättelse.
 6. Lilla rödluvan av Bröderna Grimm: Berättelsen om Lilla rödluvan och den listiga vargen i skogen är en varning om att lita på främlingar.
 7. Peter Pan av J.M. Barrie: Berättelsen om Peter Pan, den evigt unga pojken som tar barn till Landet Ingenstans där de aldrig behöver växa upp, är en klassisk saga om fantasi och äventyr.
 8. Pinocchio av Carlo Collodi: Berättelsen om trädockan som önskar bli en riktig pojke och lär sig vikten av ärlighet och ansvar.
 9. Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf: Nils resa på ryggen av en gås och hans äventyr med olika djur är en svensk klassiker som kombinerar fantasi med geografisk och kulturell kunskap.
 10. Tom Sawyer av Mark Twain: Berättelsen om Tom Sawyer och hans äventyr vid Mississippi-floden är en tidlös historia om barndom och vänskap.
 11. Den lilla sjöjungfrun av H.C. Andersen: Den gripande sagan om en sjöjungfru som offrar sin röst för att bli en människa och finna kärlek.
 12. Bambi av Felix Salten: Berättelsen om den lilla hjorten Bambi som upptäcker skogens skönhet och utmaningar under sin uppväxt är en gripande saga om natur och överlevnad.

Dessa sagor är inte bara underhållande, utan erbjuder även möjligheter för barn att utforska sin fantasi och kreativitet. Genom att introducera barn till dessa klassiska berättelser kan du öppna dörren till en värld av äventyr och upptäckter som kommer att följa dem genom hela livet.

Dessa sagor har berört generationer av barn och fortsätter att fascinera med sina värdefulla budskap och äventyr.