Tvätta barnkläder – guide för att tvätta bebiskläder

Tvätta barnkläder – guide för att tvätta bebiskläder
15 maj, 2023 Theodor
Tips för att tvätta barnkläder

 

Välkommen till vår omfattande guide om hur man tvättar barnkläder!

Det är sannerligen en utmaning att hålla barnens kläder rena och fräscha, särskilt med tanke på alla fläckar och smuts de kan dra åt sig. Men oroa dig inte – vi är här för att hjälpa dig. Läs vidare för att lära dig våra bästa tips och tricks för att tvätta bebiskläder på bästa sätt.

Så tvättar du bebiskläder – 6 tips & råd

Här har vi samlat våra bästa tips och trick för att tvätta barnkläder på ett effektivt och skonsamt sätt.

1. Separera färger och material

En viktig första steg är att sortera barnkläderna efter färger och material. Detta hjälper till att undvika färgöverföring och att kläderna blir förstörda. Tvätta mörka kläder separat från ljusa kläder och se till att kläder gjorda av delikata material som siden eller ull tvättas separat från robustare material.

2. Fläckborttagning på barnkläder

Barnkläder är ofta drabbade av envisa fläckar. Förbehandling är nyckeln här. Applicera fläckborttagningsmedel direkt på fläcken och låt det verka i några minuter innan du lägger kläderna i tvättmaskinen. För fläckar som är särskilt envisa kan det vara bra att använda en mjuk borste eller en tandborste för att försiktigt skrubba fläcken innan tvätt.

3. Använd rätt tvättmedel

För bebiskläder är det bäst att använda ett milt och allergivänligt tvättmedel. Undvik starka kemikalier och parfymer som kan irritera barnets känsliga hud. Välj istället ett tvättmedel som är speciellt framtaget för barn eller ett milt ekologiskt tvättmedel.

4. Tvätta i rätt temperatur

Kontrollera tvättanvisningarna på barnkläderna för att avgöra den optimala tvätttemperaturen. Generellt sett är det bäst att tvätta bebiskläder i varmt vatten för att säkerställa att de blir ordentligt rena och att bakterier och allergener elimineras. Se dock till att inte använda för hög temperatur för att undvika krympning eller skador på kläderna.

5. Centrifugering och torkning

När du har tvättat barnkläderna är det viktigt att välja en skonsam centrifugeringsinställning på tvättmaskinen för att undvika att kläderna deformeras. Torka kläderna i torktumlare på låg värme eller låt dem lufttorka för att ytterligare bevara deras kvalitet.

6. Strykning och vikning

För att få barnkläderna att se prydliga och snygga ut kan du behöva stryka dem. Vänd kläderna ut och in och använd en lämplig inställning på strykjärnet för att undvika att kläderna bränns eller blir glansiga. Efter strykningen kan du vika kläderna och organisera dem i barnets garderob.

Genom att följa dessa tips och tricks kan du vara säker på att dina barnkläder blir rena, fräscha och håller över tid. Det bidrar till ökad hållbarhet! Och ett litet instick på temat hållbarhet: Två tips för att bidra till den gröna omställningen är att installera laddbox hemma (om du har elbil) och installera solceller på taket (du kan även koppla batteri till solceller för att lagra solenergi). Anlita elektriker från Qlel för bästa resultat.Kom ihåg att varje klädesplagg kan ha sina egna tvättanvisningar, så se alltid till att läsa och följa de specifika rekommendationerna på etiketten. Lycka till!