Konsten att vika origami – steg för steg

Konsten att vika origami – steg för steg
19 november, 2021 max
origami-steg-for-steg

Vad är origami?

Origami är japanska och betyder bokstavligen ”vika papper”. Detta innebär att man tar en bit papper och viker den till exempelvis något djur, en blomma eller något annat roligt. Det händer ofta att man viker fel eller missar något steg – origami är en aktivitet som kräver tålamod! Detta gör det också till en perfekt övning i koncentration då det krävs att man studerar instruktionerna noga och ser till att man tar sin tid. Men när man är klar och har lyckats med sin figur är allt hårt arbete mödan värd. Dessutom blir man duktigare ju mer man övar; missar man ett steg så det är bara att börja om och om igen. Origami är en kul aktivitet för barn att göra tillsammans med sin nanny. 

Det behöver du för att vika origami

För att vika origami behövs inte mycket material. Det enda du behöver egentligen är papper och eventuellt en sax, som man ofta redan har hemma. Desto tunnare papper, desto lättare går det att vika. Exempelvis är kopieringspapper utmärkt för denna aktivitet. Det allra första steget i origami är att se till att ha rätt form på pappret. Pappret ska vara kvadrat-format, och om du använder dig av ett A4-papper, vik ner ena hörnet diagonalt till en rätvinklig triangel och klipp av resterande papper. Vik ut pappret så får du en perfekt kvadrat. Ett tips är att använda färgpennor för att färglägga dem färdiga figurerna och för att rita detaljer. Här nedan kommer några enkla instruktioner, steg-för-steg, för att vika origami.

6 enkla origami-figurer

1. Hjärta

Ett enkelt sätt att börja är att vika ett hjärta – på bara några få steg!

origami-figur

2. Tulpan

En enkel och fin tulpan:

origami-tulpan

3. Glass

Och varför inte en glass?

origami-tips

4. Hund

Att vika en hund är lite klurigare:

origami-hund

5. Fladdermus

Denna variant kan också vara lite klurig. Se till att du förstår alla steg i instruktionerna innan du börjar vika.

origami-fladdermus

6. Trana

Tranan är antagligen den mest välkända origami-varianten. Den är svår att vika, så börja på tranan när du känner dig bekant med origami och vill ha en utmaning.

origami-trana

Får du inte nog av origami? Inte vi heller! Fler bilder och exempel hittar du här.